Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Åsa är första doktoranden på Högskolans nya forskarutbildning

   Publicerad 20 september 2023

   Åsa Gamgam Leanderz är i grunden barnmorska och konstnär. Nu är hon också den första doktoranden som påbörjar den nya forskarutbildningen på Institutionen för hälsovetenskaper på Högskolan i Skövde. Den 1 september flyttade hon sina studier från Jönköping till Skövde.

   I november 2022 fick Högskolan i Skövde rättighet att utfärda doktorsexamen inom området hälsa i det digitala samhället, Högskolans andra forskarutbildning.

   Åsa Gamgam Leanderz har haft en doktorandtjänst på Högskolan i Skövde men bedrivit sina forskarstudier på Jönköping University. Den första september blev Åsa den första doktoranden på den nya forskarutbildningen.

   – Först när jag fick höra om forskarutbildningen i Skövde blev jag lite intresserad och sedan angelägen att få ta del av den. I våras bestämde jag mig för att ”flytta” över till Högskolan och det känns bra. Området hälsa i det digitala samhället passar så bra in i det jag gör, säger Åsa Gamgam Leanderz.

   Att Högskolan nu har rättighet att utfärda doktorsexamen i ämnet hälsovetenskap innebär att studenterna på Institutionen för hälsovetenskaper kan få sin examen på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå – allt på Högskolan i Skövde.

   – Vi är så glada över att äntligen ha våra första doktorander på plats, det betyder mycket. I dialog med våra samarbetspartners har vi identifierat området hälsa i det digitala samhället som ett ytterst angeläget fält att bedriva forskarutbildning inom. Hälso- och sjukvården är i ett omställningsarbete från analog till en mer digital verksamhet, där Högskolan i högsta grad kan bidra med kompetens, säger Susanne Källerwald, prefekt på Institutionen för hälsovetenskaper.

   Digitala samhällets påverkan på nyblivna föräldrar

   I sin forskning har Åsa Gamgam Leanderz intervjuat föräldrar om existentiell hälsa och deras välbefinnande i det digitala samhället, i övergången till föräldraskap.

   – Min forskning bidrar till ökad kunskap om hur föräldraskapet påverkas av ett digitaliserat samhälle.

   I sin forskning har hon lyssnat på vad föräldrarna berättar om sin hälsa i det digitala samhället. Idag går det exempelvis att följa graviditeten via appar och föräldrar söker stöd i grupper på sociala medier. Sedan är de också medvetna om att mobilen finns närvarande, hela tiden.

   – Det är väldigt mycket som händer i livet och att bli förälder kan vara omvälvande. Jag vill veta vad som får dem att må bra och undersöka om det finns behov av föräldrastöd, med riktning mot existentiell hälsa och existentiella funderingar. Resultatet av min studie ska föras ut till vårdverksamheterna och kan öka förståelsen för vilket stöd föräldrar i det digitala samhället behöver för ett främjat välbefinnande.

   Handleder studenter

   Parallellt med sina forskarstudier undervisar Åsa också på Högskolan, tidigare på Barnmorskeprogrammet, och just nu på Sjuksköterskeprogrammet och Skolsköterskeprogrammet.

   – Just nu handleder jag studenter som skriver examensarbeten. Studenterna jobbar ju också med att ta reda på forskning fast på studentnivå. Det är väldigt roligt att kunna bidra med det som är mina egna erfarenheter, eftersom min forskning pågår samtidigt. När jag avslutar handledningen fortsätter jag med min egen analys.

   Nu ser Åsa fram emot hösten och att delta i kursen "Hälsa i det digitala samhället", som börjar i oktober. Hon understryker också vikten av samarbetet med andra doktorander vid Högskolan och ser fram emot att dela kunskap och stöd med sina kollegor.

   – Det här forskningsområdet är högst relevant i dagens samhälle, och jag ser fram emot att fortsätta mitt arbete här på Högskolan i Skövde. Vi har en unik forskarutbildning som fokuserar på att förstå det digitala samhället och hur det påverkar vår hälsa, säger Åsa.

   Läs mer

   Föräldrastöd – hållbar vård för blivande föräldrar

   Högskolan i Skövde får utfärda doktorsexamen inom området hälsa i det digitala samhället

   Kontakt

   Doktorand i omvårdnad

   Lektor i omvårdnad

   Publicerad: 2023-09-20
   Senast ändrad: 2023-09-20
   Sidansvarig: webmaster@his.se