Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Spelindustrin ska växla upp – nationell storsatsning på branschens uppbyggnad

   Publicerad 4 maj 2023

   Den svenska spelbranschen växer och beskrivs som en ny basindustri – men den är ännu ung och relativt outvecklad. Nu kliver Europeiska Regionalfonden Västsverige, Västra Götalandsregionen och Skövde kommun in med medel för att vidareutveckla nationella stödstrukturer för branschen, bland annat kring forskning och kompetensförsörjning. Högskolan i Skövde deltar också i satsningen.

   Dataspelsmässa 2022

   Västra Götalandsregionen med Skövde i spetsen har under en 20-årsperiod byggt upp ett regionalt starkt ekosystem kring dataspel, med utbildning, utveckling, forskning och hög densitet av spelföretag. Men för att Sverige ska kunna behålla och utveckla sin globala position behövs såväl regionala som nationella insatser. Under hösten 2022 initierade Science Park Skövde och dataspelsklustret Sweden Game Arena, där Högskolan i Skövde ingår, det regionala projektet Level Up Regional Game Industry för att växla upp branschen, med en total investering om drygt 16,6 miljoner kronor från regionala offentliga finansiärer i västra Sverige.

   Nu ska Level Up-projektet tas vidare till nationell nivå och får ytterligare finansiering med totalt 10,5 miljoner kronor från Europeiska Regionalfonden Västsverige (4,2 miljoner), Västra Götalandsregionen (cirka 5,2 miljoner), Skövde kommun (450 000 kr) och Science Park Skövde AB (600 000 kr). Det innebär att Level Up-satsningen totalt har beviljats medel på drygt 27 miljoner kronor.

   Det nationella projektet har namnet Level Up Swedish Game Industry och kommer att drivas av Science Park Skövde AB, tillsammans med Högskolan i Skövde och RISE. Projektet kommer att drivas under varumärket Sweden Game Arena.

   – Det är oerhört positivt att vi på Science Park Skövde får möjlighet att ta lead i att utveckla industrin, ta ett samlat nationellt grepp och vidareutveckla stödstrukturer. Nu kan vi bjuda in och kraftsamla med andra regionala, och även internationella, aktörer i dataspelsbranschen och levla upp på riktigt, säger Kenneth Johansson, Vice President på Science Park Skövde.

   – Dataspelsklustret i Skövde har varit framgångsrikt genom åren, mycket tack vare ett lyckat samarbete mellan akademi, näringsliv och det offentliga. Västra Götalandsregionen har långsiktigt stöttat uppbyggnaden av Sweden Game Arena och satsningen på Level Up passar väl in i utpekade styrkeområden i vår regionala utvecklingsstrategi. Vi ser nu att Science Park Skövde verkligen har möjlighet att ta en ledande position och samla och utveckla branschen, menar Anna Johansson, regionutvecklare på Västra Götalandsregionen.

   Forskningen är central

   Forskning och innovation är avgörande för spelbranschens fortsatta utveckling men är i dag bristfälligt på flera plan. Spelforskningen är också kärnan till att kunna fortsätta förse den svenska dataspelsbranschen med kompetenta medarbetare. Det är därför naturligt för Högskolan i Skövde att vara en del i Level Up.

   – Level Up är ett mycket viktigt projekt som kan bidra till att utvidga och samla spelforskningen och göra den mer tillgänglig för näringslivet, menar Henrik Svensson, prefekt för Institutionen för informationsteknologi vid Högskolan i Skövde.

   Han fortsätter:
   – Ett av målen med Level Up är att skapa förutsättningar för en nationell forskarskola inom dataspelsområdet. En sådan forskarskola behövs för att framtidssäkra och utveckla den svenska dataspelssektorn, säger Henrik Svensson.

   Level Up Swedish Game Industry löper från 1 maj 2023 till 31 augusti 2026.

   Om Sweden Game Arena

   Sweden Game Arena är ett dataspelskluster som drivs av Science Park Skövde AB, Högskolan i Skövde och Skövde kommun. Klustret har ett växande community med många framgångsrika spelföretag, arrangerar en av Sveriges största spelkonferenser – Sweden Game Conference – och driver startup-programmet Sweden Game Startup ihop med Science Park Skövde. Därutöver närvarar Sweden Game Arena på internationella spelmässor för att synliggöra den svenska dataspelsbranschen samt deltar i flertalet internationella akademiska samarbeten.

   Kontakt

   Prefekt/Lektor i informationsteknologi

   Publicerad: 2023-05-04
   Senast ändrad: 2023-05-04
   Sidansvarig: webmaster@his.se