Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Högskolan i Skövde och Läkare utan gränser ordnar seminarium

      Publicerad 2 juni 2021

      Vilka möjligheter finns det att arbeta med vårdhygien under fältuppdrag för Läkare utan gränser, Medecins Sans Frontieres, (MSF) och att jobba med infektionskontroll globalt? Det får studenter som läser Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien vid Högskolan i Skövde veta på fredag när Högskolan tillsammans med Läkare utan gränser håller ett gemensamt digitalt seminarium.

      Utanför biblioteket en försommardag  med blommande förgrund

      Sedan coronavirusets utbrott har frågor om smittskydd och infektionskontroll hamnat högt upp på agendan och fått ett helt annat fokus världen över. På Högskolan i Skövde studerar nu 45 personer Smittskydd och vårdhygien på magisternivå och ytterligare 20 fristående studenter, intresset för programmet som ges på halvfart under två år är stort. För studenterna som nu läser sin tredje termin ingår seminariet med Läkare utan gränser som en del i kursen Hälsa för alla – teoretiska ansatser och har därmed fått en tydligare koppling till arbetsmarknaden.

      – Det är intressant att få med många olika perspektiv på det här. Kursen har ett mer teoretiskt perspektiv, men med det här seminariet får vi in ett globalt perspektiv och visar hur vi kan möjliggöra hälsa för alla. Förutom studenterna, är hygienläkare och hygiensjuksköterskor från hela landet inbjudna att ta del av seminariet, säger Kristina Carlén, adjunkt i folkhälsovetenskap och programansvarig för Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien vid Högskolan i Skövde.

      Erfarenheter från Burundi och ebolaepidemi

      Från Läkare utan gränsers kontor i Bryssel medverkar Dea Abi Hanna och Innocent Baluhe Muke. De ska berätta om sina erfarenheter av arbete på plats bland annat i Burundi. De ansvarar också för utbildning av de personer som ska tjänstgöra för Läkare utan gränser runt om i världen. På seminariet kommer deltagarna även få lyssna till en före detta student, Roseli Sandbreck som ska berätta om sitt arbete för Läkare utan gränser.

      Från Sverige medverkar även hygiensjuksköterskan Gunnar Hagström som har arbetat med vårdhygien och för Läkare utan gränser i bland annat Västafrika under Ebolaepidemi. Hagström har dessutom tidigare träffat studenterna när han anlitats som föreläsare. Med på seminariet är Eugene Bushayija som själv kom till Sverige som flykting från Afrika och som nu arbetar på MSF kontor i Sverige.

      – Det här är verkligen ett tillfälle att lära sig mer om infektionskontroll och vårdhygien i ett globalt perspektiv. Det är relevant för både kursen och hela programmet. Det ger också en anknytning till arbetsmarknaden både nationellt och internationellt. Ett tillfälle för nätverkande och att skapa nya kontaktytor. I vår självutvärdering kunde vi konstatera att vi håller god kvalitet på utbildningen, men vill aktivt jobba för stärka kopplingen till arbetslivet och även öka internationaliseringen, så det känns väldigt bra och spännande med det här samarbetet, säger Kristina Carlén.

      Seminariet kommer att hållas digitalt via Zoom den 4 juni.

      Kontakt

      Lektor i folkhälsovetenskap

      Publicerad: 2021-06-02
      Senast ändrad: 2021-06-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se