Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Spanska studenter konstruerade gränssnitt åt svenskt storföretag

      Publicerad 21 december 2022

      Möt Natalia Sempere Maciá och Celia Redondo Verdú. Studenterna har arbetat med att utveckla ett tillgängligt och lättanvänt gränssnitt för cobot-programmering. Arbetet har gjorts inom forskningsprojektet Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering, VF-KDO, tillsammans med ABB och Skandia Elevator. Studenterna presenterade nyligen sitt gränssnitt för forskare och representanter från industrin.

      Natalia och Celia, båda 21 år gamla, kom under sitt tredje studieår till Högskolan i Skövde från Spanien via Erasmus+-programmet. Ganska snart uppmärksammade VF-KDO engagemanget båda hade för robotik och teknik och erbjöd dem tjänster som forskningsassistenter för att de skulle hinna fortsätta utveckla det gränssnitt de började arbeta med.

      – Vi bestämde oss för att stanna eftersom vi verkligen kände att vårt arbete gjorde skillnad och ville avsluta det vi påbörjade. Det är en väldigt bra miljö där vi kan lita på varandra, säger Natalia.

      Mixed reality-applikationer

      Under sin vistelse skapade de ett gränssnitt för mixed reality. Syftet är att göra programmeringen av cobots enklare och att bygga säkrare robotstationer. Cobot, eller kollaborativ robot, är en robot avsedd för direkt interaktion mellan människa och robot på ett gemensamt utrymme, där både människor och robotar arbetar. Gränssnittet täcker flera olika aspekter: programmering, utbildning, praktiskt arbete och säkerhet.

      – Som en funktion i säkerhetsaspekten har vi till exempel inbyggda sensorer som skulle lösa ut om en person kommer för nära roboten. Roboten slutar röra sig och startar inte förrän du lämnar triggerzonen, säger Celia.

      Gränssnittet har tre olika lägen för att möta olika färdighetsnivåer, allt från robotprogrammeringsexperter till programmeringsnybörjare till de som vill bygga riktiga scenarier.

      – Eftersom vi har en demonstrationsmiljö här på ASSAR kan vi få direkt feedback från personerna som demonstrerar gränssnittet, och det har varit fantastiskt. Vi har kunnat utveckla gränssnittet över tid, säger Natalia.

      Nästa steg för gränssnittet

      Gränssnittet är byggt med hjälp av VF-KDO samarbetspartners ABB och Skandia Elevator. Mixed reality-experten Tommy Svensson på ABB Robotics har försett Celia och Natalia med manus för att kommunicera med RobotStudio och har haft veckomöten med dem sedan projektets start.

      – Mixed reality är ett helt nytt område för ABB Robotics. Att Celia och Natalia jobbar för oss har varit väldigt inspirerande. Deras generation har en annan syn på teknik och hur den kan användas. Dessutom är de båda utmärkta programmerare och jobbar hårt. ABB Robotics mål är nu att implementera gränssnittet mot kunder i branschen, säger Tommy Svensson, ABB Robotics.

      Skandia Elevator har stöttat projektet genom att tillhandahålla svetsstycken för att få en riktig fallstudie.

      Vad framtiden har att erbjuda

      Celia och Natalia är nu tillbaka i Spanien, men deras visning och test av gränssnittet kommer att finnas tillgänglig på ASSAR för forskare och industri att ta del av. Under intervjun började vi prata om framtiden och vad som händer efter att de återvänt till Spanien.

      – Vi har ett år kvar på universitetet innan vi tar examen. Vi är båda intresserade av att fortsätta utforska robotiken och branschen, säger Celia.

      Både Celia och Natalia funderar på att ta en magisterexamen för att fördjupa sina kunskaper. På frågan om de kan tänka sig att komma tillbaka till Sverige svarar Natalia snabbt:

      – Ja, jag har älskat det här. Vi har båda älskat det här. Vi har lärt oss så mycket och känt oss så välkomna, så jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka till Sverige och Högskolan i Skövde, avslutar Natalia.

      Celia och Natalia presenterar gränssnittet

      Om du vill veta mer om gränssnittet, titta på de här Youtube-videorna:

      Publicerad: 2022-12-21
      Senast ändrad: 2022-12-21
      Sidansvarig: webmaster@his.se