Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Kaiyuan från Shanghai tillbaka på Högskolan i Skövde för tredje gången

      Publicerad 19 juli 2021

      När studenter väljer att plugga utomlands är det ofta under en termin eller kanske ett år. Men så är inte fallet för Kaiyuan Yang från Shanghai. Hon är tillbaka på Högskolan i Skövde för tredje gången och läser masterprogrammet spelutveckling. – Jag har hittat en slags tillhörighet här, säger hon.

      Första gången Kaiyuan Yang kom till Skövde var sommaren 2019. Hon deltog i en sommarkurs i spelutveckling som Högskolan i Skövde gav i samarbete med två kinesiska universitet. Bara ett par månader senare var hon tillbaka i Sverige igen.

      – Andra gången kom jag hit som utbytesstudent och studerade Serious games i ett halvår. Att jag valde Sverige och Högskolan i Skövde berodde framför allt på samarbetet Högskolan har med mitt hemmauniversitet Shanghai Normal University.

      I Shanghai studerade Kaiyuan Yang spelanimering.

      – Jag är ingen ”inbiten gejmare”, utan jag är mer intresserad av den grafiska designen så jag tittar mycket på den när jag spelar.

      I september 2020 kom Kaiyuan Yang tillbaka till Högskolan i Skövde för tredje gången. Hon studerar nu Spelutveckling - masterprogram.

      – Det som lockar mig nu är inte längre att jag är nyfiken på den nordiska mystiken, utan studierna. Efter att noga ha gått in igenom kursplanen för Spelutvecklings-mastern bestämde jag mig för att återvända till Skövde igen. Utbildningen är två år så jag kommer att vara klar med mina studier i juni nästa år och innan dess ska jag också studera sex månader vid Haag University.

      Så många mejeriprodukter

      Shanghai är en världens största städer med en befolkning som är cirka två och en halv gånger större än hela Sveriges befolkning. En enorm kontrast till Skövde, en stad med 60 000 invånare och här är det gångavstånd från campus till centrum och tågstationen.

      Vilka är dina övergripande erfarenheter av att studera och bo i Skövde?

      – Som internationell student kommer jag att säga att kulturell integration är det svåraste. Jag är ofta orolig för att mitt beteende eller hur jag säger något kan uppfattas felaktigt här. Våra lärare pratade mycket om svensk kultur i början och tog även med oss till mataffären för att berätta om svensk mat. Jag minns när jag först kom till Sverige, och stod framför mjölkkylen i mataffären och undrade: "Varför finns det så många olika mjölksorter?" Jag köpte ett mjölkpaket, men efter att ha druckit det fick jag riktigt ont i magen. En svensk kompis följde sen med till affären och förklarade skillnaden mellan olika mjölksorter. Den dagen lärde jag mig det första svenska ordet och det var "Laktosfri".

      Fantastiska lärare

      Kaiyuan Yang berättar också om skillnader mellan de olika lärosätena. Både sättet att undervisa och hur mycket studenterna interagerar under föreläsningarna skiljer sig åt.

      – På universitet i Shanghai är det främst föreläsningar där lärarna förmedlar sin kunskap till studenterna. I Sverige är diskussioner vanligare än traditionella föreläsningar och studenterna uppmuntras av lärarna att ifrågasätta och diskutera om de har olika åsikter. Lärarna här är verkligen fantastiska och engagerade.

      Naturligtvis saknar Kaiyuan Yang sin familj och vänner när hon är hemifrån.

      – Det finns ett talesätt som man ofta tar upp bland internationella studenter. När man kommer till ett nytt land eller en ny stad så genomgår man tre olika faser. Det första steget är nyfikenhet, det andra ensamhet och den tredje fasen är mer platt. Jag har långsamt gått över till tredje fasen. Även om det inte finns samma nyfikenhet och spänning som första gången jag var här, har jag långsamt hittat en känsla av tillhörighet här.

      Vad sa din familj och dina vänner när du bestämde dig för att återvända till Sverige för tredje gången, och nu i två år?

      – Första och andra gången var de mycket stödjande, men den här gången hade vi en del diskussioner om det. På grund av pandemin var mina föräldrar även oroliga för min hälsa. Efter att ha vägt olika för- och nackdelar mot varandra bestämde jag mig ändå för att åka. Jag ångrar inte mitt val, utan jag är istället väldigt tacksam för mina föräldrars förståelse och att jag kunde åka.

      Vilken typ av arbete siktar du på efter dina studier?

      – Jag hoppas att jag kan stanna i Europa och få ett jobb i spelbranschen.

      Läs mer om Högskolans utbildningar inom dataspelsutveckling

      Publicerad: 2021-07-19
      Senast ändrad: 2021-07-19
      Sidansvarig: webmaster@his.se