Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan i Skövde bildar nytt Europauniversitet

   Publicerad 28 juli 2022

   Tillsammans med nio andra lärosäten i nio länder ska Högskolan i Skövde bilda ett nytt Europauniversitet. Detta står klart efter att EU har beviljat de tio lärosätenas gemensamma ansökan om att få starta Europauniversitetet INGENIUM.

   I mars skickade Högskolan i Skövde in en ansökan om att få bilda ett nytt Europauniversitet. Ansökan gjordes tillsammans med nio andra europeiska lärosäten inom alliansen INGENIUM med stöd av det omgivande samhället i närregionerna.  I dagarna meddelade EU-kommissionen att man beviljar lärosätenas ansökan. 

   – Ett mycket positivt besked för Högskolan i Skövde och vår region. INGENIUM kommer att stärka oss och vi får nya möjligheter att positionera både vår utbildning och vår forskning på en internationell arena, säger Mikael Ejdebäck som är vicerektor för internationalisering på Högskolan i Skövde.

   Regionala samarbetspartners

   Det är inte bara Högskolan i Skövde som kan glädjas över beskedet från EU-kommissionen. Även Högskolans samarbetspartners, IDC West Sweden,  Science Park Skövde, Skaraborgs kommunalförbund, Skövde kommun och Västra Götalandsregionen/Skaraborgs sjukhus står bakom satsningen. Därför har de positiva effekterna av Europauniversitetet goda förutsättningar att få starkt regionalt genomslag.

   En modell för internationellt samarbete

   Lärosätena i INGENIUM ska tillsammans skapa en modell för sitt internationella samarbete. I modellen kommer undervisnings- och forskarteam som jobbar över olika ämnesgränser utgöra en viktig del. Möjligheten för studenterna att få tillgång till de olika lärosätenas utbildningsutbud och därmed skapa sig unika och profilerade utbildningar kommer att vara en annan viktig del av modellen. 

   – Vi samarbetar redan med högskolor och universitet runt om i Europa, men genom INGENIUM får vi möjlighet att kraftsamla och skapa tätare samarbeten än vad vi har i normala fall. Det är lite som att få pengar för att skapa ett internationellt fotbollslag där du i förväg vet att alla spelarna kommer att fungera ihop och komplettera varandra, förklarar Mikael Ejdebäck.

   EU-kommissionen finansierar uppbyggnaden av Europauniversitetet INGENIUM med 14,5 miljoner euro (närmare 152 miljoner kronor) under fyra år. Pengarna kommer från det så kallade Erasmus+-programmet.

    

    

   Vicerektor för internationalisering/Bitr. professor i biovetenskap

   Publicerad: 2022-07-28
   Senast ändrad: 2022-07-28
   Sidansvarig: webmaster@his.se