Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Stefan hittade sin egen plats på arbetsmarknaden

   Publicerad 7 mars 2022

   Efter att ha pluggat musikproduktion till dataspel i tre år läste Stefan Radenkovic några kurser i ekonomi. Då insåg han att det fanns ett behov på arbetsmarknaden av någon som hade erfarenhet både av spelutveckling och ekonomi, och läste därför ytterligare tre år företagsekonomi. Idag arbetar han på Science Park Skövde med att coacha nystartade dataspelsföretag till att bli självförsörjande bolag. – Livet är fullt av möjligheter. Det gäller bara att ta vara på dem när de dyker upp.

   Stefan Radenkovic sökte till natur på gymnasiet, men började istället plugga teknik. När även det efter ett tag kändes fel började han istället läsa estetiska programmet med inriktning musik. Att testa på olika saker på det viset, för att hitta sin plats, verkar vara Stefan Radenkovics grej.

   När han flyttade från hemstaden Uddevalla var det för att läsa Dataspelsutveckling – musik på Högskolan i Skövde. Han hade velat fram och tillbaka ett tag och funderade ett tag på att studera film på folkhögskola.

   – Men jag hade en kompis som läste Dataspelsutveckling – animation i Skövde och jag valde till slut att satsa på musikproduktion inom dataspel istället. Då var Skövde det uppenbara valet.

   Efter tre års studier började Stefan frilansa som kompositör och tänkte att han kunde läsa lite kurser på Högskolan samtidigt. Han började med att plugga marknadsföring och mikroekonomi.

   – Jag insåg då att det var ett problem för indie-startupbolagen inom dataspelsbranschen att förstå sin marknad.

   Hittade en lucka i arbetsmarknaden

   Stefan valde att hoppa på ytterligare en treårig utbildning, Ekonomprogrammet, där han läste företagsekonomi med marknadsföring som inriktning. I alla uppgifter där han kunde välja ämne själv, valde han att fokusera på dataspelsbranschen.

   – Det är precis vad marknadsföring är till för – att hitta den här luckan i marknaden där det inte finns så många konkurrenter. Så gjorde jag istället med arbetsmarknaden. Jag började att läsa företagsekonomi för att det var intressant, och insåg att här finns det faktiskt ett behov av kunskap.

   Stöttar unga dataspelsbolag

   I dag jobbar Stefan som affärscoach inom startup-verksamheten på Science Park Skövde. Han stöttar startup-bolag eller projekt som vill bli bolag, i deras affärsutveckling. Majoriteten av företagen Stefan coachar är dataspelsbolag – helt enkelt de indiebolag han läste företagsekonomi för att kunna hjälpa.

   – Företagen har många funderingar. Jag använder min erfarenhet och kunskap för att vara ungefär som ett bollplank mot dem. Dataspelsutvecklarna har bra kompetens inom hur de utvecklar ett spel, men att driva företag och hur marknaden fungerar utifrån ett konsumentperspektiv, det har de inte lika bra koll på. Jag coachar dem så att de går från att inte veta hur ett företag fungerar till att kunna vara självförsörjande och överleva.

   Vad är det viktigaste du fått med dig från dina utbildningar?

   – Från musikdelen är det absolut nätverkandet. Från företagsekonomi är det problemlösandet. Att ta problemlösandet och alla teorier om företagsekonomi och applicera dem på en bransch det ännu inte finns så mycket kunskap om. Att dra paralleller till andra branscher för att se hur det fungerar inom dataspelsbranschen. Det var väldigt kul. Men musiken lade verkligen grunden till att förstå branschens problem.

   Var det rätt val att läsa två olika utbildningar?

   – Båda två är intressen för mig. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte hade läst båda. Jag fick dock slut på CSN-stöd, så jag jobbade ett år som vice kårordförande. Och hade jag inte tagit det jobbet, då hade jag inte heller hamnat på tjänsten jag har idag. Det är det fina med kausalitet. Jag hoppade på vice-posten eftersom jag inte hade CSN. När det uppdraget var slut var jag istället med och planerade karriärmässan Framtid. Under mässan gav jag Science Park mina reflektioner om dataspelsbranschen och de konstaterade att de ville ha den kompetensen. Efter ett tag blev jag kallad till en intervju och hade jag inte skjutit upp mina studier ett år hade det där inte sammanfallit och jag hade hamnat någon helt annanstans i karriären.

   Slutligen, vad är bra med att plugga i Skövde?

   – Det är en liten högskola som är ämnesfokuserad. Det var väldigt lätt att träffa andra människor som läste helt andra saker och knyta kontakt med dem. Majoriteten av vännerna jag fick här läste något annat och jag lärde känna dem ändå. Det tror jag hade varit svårare på en större högskola eller universitet med fler ämnen. Sen är allting centrerat. Campus, studentbostäder och kårhuset ligger inom ett litet område. Närheten gjorde jättemycket.

   Publicerad: 2022-03-07
   Senast ändrad: 2022-03-07
   Sidansvarig: webmaster@his.se