Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Sveriges spelutbildningar möts på Sweden Game Conference

   Publicerad 12 oktober 2022

   I samband med årets Sweden Game Conference i Skövde kommer ett symposium att hållas för lärare på svenska spelutbildningar. Det är första gången ett sådant arrangeras. Syftet är bland annat att skapa en närmare relation mellan akademi och spelbransch. – Det är en styrka för spelföretag att förstå vad de kan förvänta sig av en högskoleutbildad spelutvecklare, säger Per Backlund, professor på Högskolan i Skövde.

   Dataspelsmässa 2022

   Den 13-14 oktober hålls Sweden Game Conference (SGC) i Skövde Kulturhus. Under temat "Stärka den svenska spelbranschen" bjuder SGC in politiker, representanter från det svenska innovationssystemet och deltagare från spelbranschens alla hörn – och där ingår akademin. Under torsdagen arrangeras därför, för första gången, ett symposium för lärare inom spel, med syftet att diskutera pedagogiska frågor kring Sveriges spelutbildningar.

   – Sweden Game Conference har i över tio år haft fokus på utveckling av dataspel. Vår ambition med konferensen är att samla den svenska spelbranschen för att tala om möjligheter, utveckling och forskning inom spel över gränserna mellan akademi och näringsliv, berättar Per Backlund, professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, och symposiets arrangör.

   Under förmiddagen kommer deltagarna att diskutera pedagogiska frågor. Vilka är de stora utmaningarna med att undervisa inom spelutveckling, och på vilka sätt kan spelutbildningarna vidareutvecklas för att hänga med i branschens svängningar?

   – Jag hoppas att diskussionen blir på en ganska konkret nivå. Att vi lärarkollegor kan dela erfarenheter och se vad som var framgångsrikt och varför, säger Per Backlund.

   Skapa en bra relation mellan akademin och spelbranschen

   Ett syfte med att hålla ett symposium av det här slaget är att skapa en bra relation mellan industri och akademi. Det kan uppfattas som att det finns ett glapp mellan de två – ett glapp som nu ska minska. Ett sätt att minska avståndet är att försöka ge spelföretagen bättre kunskap om just akademiska spelutbildningar.

   – Det är viktigt att spelbranschen förstår vad akademisk utbildning är och vad företagen kan ha för krav och förväntningar på personer som har tagit examen inom spelutveckling, säger Per Backlund.

   Högskolan i Skövde genomförde en stor omstrukturering av spelutbildningarna för bara ett par år sedan. Kan du berätta något om det arbetet?

   – Det vi gjorde då var ju en pedagogisk utveckling med ambitionen att vi skulle vidareutveckla. Det ska bli spännande att se hur det går när första kullen har tagit sig igenom utbildningen. Jag tycker att vi på Avdelningen för spelutveckling här i Skövde har ganska många pedagogiska diskussioner kring det här. Vi står inte speciellt stilla.

   Viktigt är även lärosätenas behov av samverkan.

   – Vi vill kunna mötas i forskningsprojekt och vi vill jättegärna samverka med spelstudior i projekt och examensarbeten för att ge studenterna de bästa förutsättningarna till att ta klivet ut i arbetslivet efter examen. Det går att diskutera massor av frågor åt båda hållen, avslutar Per Backlund.

   Samtliga svenska lärosäten som erbjuder utbildning inom spel är inbjudna och deltagarna kommer, utöver från Högskolan i Skövde, från bland annat Luleå tekniska universitet, Jönköping University och Uppsala universitet. Spellärarsymposiet arrangeras i ett samarbete med Svenska Spelforskarrådet, Högskolan i Skövde och Science Park Skövde.

   Kontakt

   Professor i informationsteknologi

   Publicerad: 2022-10-12
   Senast ändrad: 2022-10-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se