Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Dataspel och samtida cirkus i fokus när Högskolan och Riksteatern Väst samarbetar

   Publicerad 17 februari 2023

   I sommar finns det möjlighet för spelstudenter att möta en ny arena. Högskolan i Skövde samarbetar med Riksteatern Väst och i en sommarkurs läggs fokus på prototyputveckling av interaktiva teknologier för teater där dataspel möter cirkus.

   Högskolan i Skövde började redan 2015 samarbeta med externa parter kring en gemensam utveckling av dataspel och performativ konst (performance art). Under årens lopp har såväl HDK-Valand Högskolan för konst och design, Folkteatern i Göteborg och inte minst Konsthallen i Skövde haft flera samarbeten med Högskolan i Skövde. Nu kan de studenter som läser en spelutbildning på masternivå läsa sommarkursen Prototyputveckling av interaktiva teknologier för teater på Högskolan.

   – Vi har tidigare gett den kursen tillsammans med Folkteatern i Göteborg, men den här gången samarbetar vi med Riksteatern Väst som har ett stort fokus på utvecklingen av cirkus som konstform. Idén är att Riksteatern Väst kommer med cirkusartister och vi kommer med spelutvecklare på masternivå och tillsammans experimenterar de i brytpunkterna mellan cirkus- och spelformer. I modern cirkus blandar man in mer karaktärsdriven berättande och koreografi med traditionella cirkusformer. Den är mer berättande och därmed närmare scenkonsten som uttrycksform, säger Lars Kristensen, lektor i medier, estetik och berättande.

   En möjlighet för spelstudenter

   För studenterna innebär det en chans att bredda sina spelutvecklarkunskaper ytterligare. Att ta klivet mot andra spelformer och en annan scen än den som utspelar sig på en datorskärm. De får möjlighet att skapa nya former av berättande med hjälp av interaktiv teknik.

   – Det här är en möjlighet för våra studenter att agera på en bredare arena med sin utbildning. Ju mer kunskap vi kan ge studenterna, desto bättre. Våra studenter får tillfälle att producera innehåll för fler scener än den digitala och det öppnar fler dörrar för dem. Det finns absolut ett nytänkande kring andra uttrycksformer och våra studenter kan ligga i framkant där.

   Magali Bancel, utvecklingsledare för cirkus inom Riksteaterverksamheterna, konstaterar att cirkusens grund är att tänja gränserna och att är cirkusen därför är i konstant utveckling.

   – Att kunna erbjuda ett kreativt art-lab där dataspelsteknik får möta cirkus blir en spännande möjlighet till konstnärlig utveckling och nyskapande uttryck, säger hon.

   Ett högteknologiskt scenrum i Skövde

   Utbildningen ges på PlayLab som är ett högteknologiskt scenrum i centrala Skövde. Labbet möjliggör olika former av cirkus- och spelformer. PlayLab är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Skövde kommun, med stöd av forskningsprojektet Future Media Theaters. Ett projekt som syftade till att bygga broar emellan akademin och olika former av konst och teater. Både Lars Kristensen och Rebecca Rouse, biträdande professor i medier, estetik och berättande, har arbetat med Future Media Theaters och tillsammans med gästföreläsare håller de i sommarkursen.

   – Rebecca och jag ser kursen och samverkan kring den som en vidareutveckling av Future Media Theaters som vi har hållit på med nu i ett par år, säger Lars Kristensen.

   Läs mer om sommarkursen Prototyputveckling av interaktiva teknologier för teater 
   Framtida scener när olika medier möts - Högskolan i Skövde (his.se)

    

   Kontakt

   Lektor i medier, estetik och berättande

   Bitr. professor i medier, estetik och berättande

   Publicerad: 2023-02-17
   Senast ändrad: 2023-02-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se