Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Från socialpsykologi till forskning om hälsa i arktisk kyla

      Publicerad 8 mars 2023

      När Rebecca Tapper började läsa socialpsykologi hade vägen till Högskolan i Skövde gått via England. Siktet var först inställt på att bli musikalartist, men Rebecca valde om och hamnade rätt. Nu har resan gått vidare till Umeå där hon forskar om hälsoeffekter av köldexponering i arktiskt klimat.

      Bilder: Rebecca Tapper och Hans Karlsson 

      Rebecca hade aldrig varit i Skövde innan hon började studera på Högskolan. Samma sak var det när flyttlasset i höstas gick 100 mil norrut från hemmet på västkusten. Nyligen var hon ännu längre norr ut, i norska Tromsö, där hon presenterade sitt forskningsprojekt på en internationell konferens. Men vi återvänder söderut.

      – Jag var verkligen jättenervös när jag kom till Skövde och inte hade koll på något. Innan utbildningens start funderade jag på vad jag gett mig in på, men så fort jag kom till campus första dagen släppte all oro. Det var verkligen ett bra mottagande, inte minst av alla faddrar som tog hand om en. Högskolan lade stor vikt vid att vi i klassen skulle lära känna varandra och att vi skulle känna oss trygga. Första tiden bodde jag inneboende vilket kändes så där, men alla försäkrade mig om att det skulle lösa sig och innan jul hade jag eget boende.

      Rebecca hade åkt till England för att jobba som au pair och för att sedan börja en utbildning. Men så kom hon på andra tankar och landade i att hon ville jobba med människor. Rebecca fastnade för Socialpsykologiskt program eftersom det kändes som en bra grund att stå på.

      Hur tyckte du att utbildningen var?

      – Jag kan inte ens beskriva med ord vad utbildningen betytt för mig. För mig passade socialpsykologin otroligt bra. Utbildningen öppnade en värld som jag inte trodde fanns och gav nya infallsvinklar på saker och ting. Lärarna var helt fantastiska och det var verkligen en open door-policy, aldrig några problem att få hjälp. Det var ett öppet klimat och alla typer av frågor var välkomna. Det var väldigt familjärt på Högskolan och allt är samlat på en plats.

      Under andra året åkte Rebecca på ett Erasmus-utbyte till ett av Högskolans partneruniversitet. Hon läste en termin i Limerick på Irland.

      – Kurserna och universitet var bra, men jag borde kollat upp boendet bättre kring vad som ingick i hyran och inte. Det blev betydligt dyrare än jag trodde. Utbildningsmässigt är det dock guld värt att få chansen att läsa vid ett annat lärosäte. Se hur de lär ut, uppleva nya kulturer och platser samt att lära känna nya människor som jag än idag har kontakt med.

      Ville hjälpa fler människor

      Efter examen blev Rebecca kvar i Skövde några år och jobbade inom kommunen med försörjningsstöd. Därefter flyttade hon hem till Kungsbacka och började jobba som stödpedagog med utökat ansvar på ett LSS-boende och även en tid som studiehandledare på en gymnasieskola. Samtidigt har Rebecca, parallellt med arbetet, läst olika kurser på kvällstid och under somrarna. Allt från företagsekonomi till arbetsrätt och management.

      – Jag insåg att jag ville hjälpa fler människor, inte bara en individ i taget. Efter flera strökurser började jag läsa två magisterutbildningar, båda på distans och på halvfart. 2022 tog jag mina två magisterexamina i Arbetsliv och hälsa vid Umeå universitet och Beslut, Risk och Policyanalys vid Högskolan i Gävle.

      Sökte doktorandtjänst inom hållbar hälsa

      Rebecca konstaterar att hon inte tänkt sig en karriär inom akademin och att hon trivdes bra i Kungsbacka. Men när hon skrev sina magisteruppsatser såg hon en platsannons från Umeå universitet om en doktorandtjänst inom området hållbar hälsa och med fokus på hälsoeffekter av kyla.

      – Jag har aldrig klassat mig som speciellt smart och lider nog av en släng av impostersyndromet. Men jag sökte och tänkte - det värsta som kan hända är att det blir ett nej.

      Det blev inget nej.

      – Jag packade ihop mina saker och körde till Umeå. Nu är jag doktorand under fyra år och vi jobbar mycket med arbetsmiljö och olika hälsoeffekter relaterat till arbetet. Mitt projekt, delvis finansierat av Arktiska forskarskolan, handlar om hälsoeffekter av köldexponering i arktiskt klimat med inriktning på hållbart arbetsliv. Jag kommer att ha stort fokus på köldprevention, riskbedömningar och även subjektiva upplevelser. Tanken är att samarbeta med olika företag i området för att förstå hur man arbetar med riskhantering av kylexponering samt individers objektiva och subjektiva upplevelser av kyla. Förhoppningen är att kunna förstå, utveckla och förbättra det preventiva arbetet kring kyla för att individer ska få ett mer hälsosamt arbetsliv. Jag är verkligen supertaggad på det här.

      Hur klarar du själv kylan?

      – Det går bra, men man behöver ha lager på lager av kläder på sig. Jag hade aldrig upplevt minus 22 grader innan jag flyttade hit och insåg snabbt att mina tidigare vinterskor och vinterjacka inte räckte mot kylan här. Till hundarna har jag fått köpa strumpor, skor och en liten jacka, men de visar tydligt när det är för kallt och då är vi inte ute speciellt länge. Däremot är kylan annorlunda här i jämförelse med södra Sverige, säger Rebecca.

      Har du några råd till blivande studenter?

      – Ja, att inte oroa sig så mycket för hur det ska bli när man börjar plugga för det ordnar sig och alla andra är också nya. Om man läser en bred utbildning som socialpsykologi innebär det många valmöjligheter efter examen. Tänk på hur du kan använda det du lärt dig, sälj in det och visa vad du kan.

      Nyligen var Rebecca Tapper i Nordnorge, på Tromsö, för att berätta om sitt forskningsprojekt på en internationell konferens.

      Läs mer om Socialpsykologiskt program

      Publicerad: 2023-03-08
      Senast ändrad: 2023-03-07
      Sidansvarig: webmaster@his.se