Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Hur påverkar elektrifieringen Västsverige?

      Publicerad 8 juni 2023

      I ett nytt forskningsprojekt ska forskare från Högskolan i Skövde, Göteborgs universitet och Högskolan väst undersöka hur samhället påverkas av den omställning som sker inom bilindustrin. Vilka är vinnare och förlorare i omställningen och vad får den för konsekvenser? Projektet har beviljats 24 miljoner kronor från forskningsrådet Forte.

      Sandor Ujvari, Mikael Wickelgren och Thomas Andersson är forskare på Högskolan i Skövde och ska utreda Volvobolagens roll i den gröna omställningen.

      Bilindustrin spelar en betydande roll för sysselsättningen i Västsverige och dess omställning förväntas ha stora konsekvenser, inte bara för industrin utan även för samhället i stort. Vad händer med våra städer och samhällen när bilindustrin ställer om? Hur påverkar det arbetsmarknaden? Vem vinner och förlorar på omställningen? Vilka arbetsmarknads- och välfärdseffekter kommer den gröna omställningen att få och hur hanterar regionala aktörer alla de förändringar och samhällsutmaningar som kan uppstå?

      Högskolan i Skövde utreder Volvobolagens roll i omställningen

      Det är några av frågorna som forskarna ska svara på i projektet Arbetsmarknadsutmaningar av grön omställning i Västsverige: Elektrifieringen och omställningen av fordonsklustret. Högskolan i Skövdes del i forskningsprojektet handlar om att utreda Volvo Cars, Volvo Groups och deras underleverantörers strategier och roll i omställningen.

      – Omställningen kommer förändra samhället på en mängd olika sätt och då är det intressant att studera på vilket sätt Volvo bidrar i den samhällsomvandlingen, säger Mikael Wickelgren, docent och lektor i företagsekonomi och fordonsforskare vid Högskolan i Skövde.

      Forskarna från Högskolan i Skövde kommer att undersöka hur Volvo förhållit sig till miljöfrågan i bred bemärkelse. Hur har de hanterat utmaningar och vilka strategier har de tillämpat i omställningen? Detta kommer göras genom en omfattande analys av dokumentation i form av till exempel policydokumentet, pressmeddelande, årsredovisningar och intervjuer med företrädare för de aktuella företagen.

      Inte bara ett teknikskifte

      Volvo Cars har lovat att de ska vara helt elektriska 2030, Volvo Group strävar efter en fossilfri lastbilsflotta till 2040 och två stora batterifabriker planeras att byggas i Västsverige. Det kommer få stora effekter på samhället menar Mikael Wickelgren som betonar att det inte bara handlar om att bilarna ska byta drivmedel.

      – Det är en mycket större sak än att några bilar ska byta från diesel till el. Det här kommer ha påverkan på arbetsliv, arbetsmarknad, kommunal service, vård, skola, omsorg, bostäder och ställa nya krav på kompetensförsörjning. Därmed är det inte en sak bara för Volvo. Det påverkar regionens alla aktörer och hela ekosystemet för kompetensförsörjning, säger Mikael Wickelgren.

      Genom forskningsprojektet vill forskarna generera ny kunskap om elektrifieringen och dess konsekvenser. Kunskapen är värdefull för att möta framtidens utmaningar och främja hållbar utveckling.

      – Projektet är ett sätt att hjälpa regionens aktörer att greppa omfattningen av omställningen. Får vi en bättre förståelse för hur samhället påverkas hjälper det oss att identifiera och förutse de utmaningar och möjligheter som uppstår i samband med den, säger Mikael Wickelgren.

      Fyra miljoner kronor till Högskolan i Skövde

      Projektet startar hösten 2023 och förväntas pågå till 2029. Projektet har beviljats 24 miljoner kronor av forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd Forte. Det är en del i utlysningen Arbetslivets utmaningar 2023 med en total finansiering på 120 miljoner kronor. Högskolan i Skövdes projektdel tilldelas drygt fyra miljoner kronor.

      Kontakt

      Prefekt IHF/Lektor i företagsekonomi/Tf. Prefekt IHV

      Publicerad: 2023-06-08
      Senast ändrad: 2023-06-08
      Sidansvarig: webmaster@his.se