Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Dags för årets Nobelpris – Högskolans forskare presenterar och förklarar

      Publicerad 2 december 2022

      Vid höstens sista populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, tisdagen den 6 december, tar lärosätets egna forskare sig an uppgiften att förklara vad som ligger bakom årets Nobelpriser. – Då försöker vi på ett så begripligt sätt som möjligt presentera priserna och pristagarna. I år är det kanske många i publiken som läst något av litteraturpristagaren Annie Ernaux. Därför blir det extra spännande att höra vad Högskolans Stefan Ekman har att säga om henne, säger kvällens moderator, professor Alexandra Krettek, dekan för Högskolan i Skövde.

      pressbild på Alexandra Krettek

      Några dagar före det stora Nobelfirandet i Stockholm är det dags för den nästan lika traditionella Nobelkvällen på Högskolan i Skövde. Högskolans egna forskare tjuvstartar firandet tisdagen den 6 december genom att på ett så lättfattligt sätt som möjligt förklara årets priser i ekonomi, fysik, medicin, kemi, och litteratur. Samtidigt ger de en presentation av pristagarna och deras forskning.

      Högskolans experter för kvällen är samma kunskapsstinna kvintett som förra året. Först ut är Hans Mörner, adjunkt i nationalekonomi. Hans utmaning blir att presentera ekonomipriset och göra pristagarnas forskning om banker och finanskriser begriplig. Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi, har ett starkt intresse för fysik och förklarar pristagarnas upptäckter om kvantmekanikens kraft.

      Mikael Ejdebäck är biträdande professor i molekylärbiologi. Han kommer att berätta om kemipristagarnas arbete kring utvecklingen av klickkemi. Sedan är det Katarina Ejeskär, professor i biomedicin, som tar sig an medicinpriset som i år handlar om mänsklig evolution. Årets litteraturpristagare var en av de som hade tippats på förhand. Många har säkert också hunnit läsa någon av Annie Ernauxs böcker och ser därför fram emot att få höra vad Högskolans expert Stefan Ekman har att säga om hennes författarskap.

      Uppgiften att hålla ihop kvällens digra program har moderatorn Alexandra Krettek, till vardags professor i folkhälsovetenskap och dekan för Högskolan i Skövde.

      – Nobelföreläsningarna är ett populärt inslag på Högskolan. Det ger våra forskare möjlighet att fördjupa sig i sina ämnen, koppla dem till Nobelprisen och samtidigt lyfta fram de kunskaper som vi besitter här i Skövde. Samtidigt hoppas vi också att det bidrar till kunskapsspridning om spännande forskning och litteratur.

      De populärvetenskapliga caféerna är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet, Skaraborgs Senioruniversitet och Högskolan i Skövde.

      Populärvetenskapligt café: Nobelkväll på Högskolan

      Publicerad: 2022-12-02
      Senast ändrad: 2022-12-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se