Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   David Thurfjell föreläser om naturen som källa till kraft och eftertanke

   Publicerad 22 april 2022

   David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola. Vid vårens sista populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde onsdagen 27 april föreläser han om hur vi kan stärka vår hälsa genom att ta större hänsyn till de existentiella aspekterna under rubriken ”Naturen, vår nya källa till kraft och eftertanke”.

   Inom vården pratar man ofta om kost och motion och andra praktiska råd för att stärka vår hälsa. Trots detta upplever många, unga och äldre, både uppgivenhet och utbrändhet. Hur ska vi möta allt från livets vanliga motgångar till att vi eller våra närmaste drabbas av katastrofer som sjukdom och död? Har vi glömt att tala om hur de existentiella frågorna och funderingarna påverkar vår hälsa?

   Till god existentiell hälsa bidrar någon form av tro eller övertygelse som hjälper den enskilde personen att klara kriser i livet. Svenskarna kallas ofta för världens mest sekulariserade folk. Frågan är om vi blivit så sekulariserade att vi kastat ut de existentiella frågorna med dopvattnet.

   Ett gym för själen

   Eller är det så som professor David Thurfjell tror, att vi hittat någon ny religion att hämta kraft från? Har till exempel naturen blivit vårt gym för själen? Det kommer han att föreläsa om på Högskolan i Skövde under rubriken Naturen - vår nya källa till kraft och eftertanke.

   David Thurfjell är religionshistoriker och professor vid Södertörns högskola. Han är författare till en lång rad böcker, bland annat "Det gudlösa folket" som handlar om religionsattityder inom den sekulära svenska mainstreamkulturen, och "Granskogsfolket: Hur naturen blev svenskarnas religion", som behandlar sekulära svenskars religionsattityder. David Thurfjell utsågs år 2020 av tidningen Fokus till Årets kultursvensk.

   Föreläsningen är första gången där Skaraborgsinstitutet, en stiftelse för hälso- och sjukvårdsforskning, är en av medarrangörerna. De övriga är Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Läs mer om det populärvetenskapliga caféet 27 april

   Kontakt

   Eric Hellgren, Högskolan i Skövde, 0702 - 12 11 62, eller eric.hellgren@his.se
   Lars-Olof Kjellström, Skaraborgs senioruniversitet, 0703 – 00 14 18, eller lok@lokk.se

   Publicerad: 2022-04-22
   Senast ändrad: 2022-04-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se