Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Urstarka siffror för Högskolans i Skövdes forskning

   Publicerad 25 oktober 2021

   Högskolan i Skövdes forskning når ut i världen och har genomslag. Det framgår av Vetenskapsrådets forskningsbarometer 2021. Enligt forskningsbarometern är Högskolan i Skövde ett av de svenska lärosäten som har högst så kallat citeringsgenomslag. Högskolan i Skövde har också ökat sitt citeringsgenomslag mest av alla svenska högskolor och universitet under de tio senaste åren.

   en grupp studenter under labblektion

   – Det barometern visar är resultatet av ett över tio år långt arbete. Det är ingen lättvunnen eller slumpmässig framgång. Det är istället resultatet av envishet hos våra forskare och ständig dialog med forskningsfinansiärer och samverkanspartner, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

   Två avgörande faktorer

   Lars Niklasson pekar på två faktorer som varit helt avgörande för framgången. Första faktorn är Högskolans tioåriga samarbete med KK-stiftelsen. Samarbetet har gjort det möjligt att bygga upp ett internt kvalitetssystem där många ansökningar om forskningsmedel granskas redan innan de skickas till finansiärerna. Det bidrar också till bättre forskningsprojekt. För det andra har Högskolan i Skövde blivit bättre på att överföra resultaten från sin tillämpade forskning till prestigefyllda vetenskapliga tidskrifter.

   Beror på det interna arbetet

   Vetenskapsrådet påpekar i sin barometer att Högskolan i Skövdes publiceringsvolym är mindre än Sveriges stora lärosäten. Därför blir också Högskolans resultat i barometern något mer osäkert. Men Lars Niklasson tror inte att Högskolans goda resultat är någon tillfällighet.

   – Nej, jag menar att det fina resultatet beror på det långsiktiga interna arbetet inom samtliga våra fem forskningsmiljöer. Med tanke på hur lite forskningspengar vi får från staten, jämfört med de stora lärosätena, producerar vi mycket uppmärksammad forskning. Varje krona som staten och andra finansiärer ger Högskolan i Skövde i forskningsanslag är välinvesterad, avslutar Högskolan i Skövdes rektor.

   Fakta: Citeringsgenomslag

   Citeringsgenomslag är ett sätt att mäta hur väl en högskolas eller ett universitets forskning når ut i det vetenskapliga samhället. Måttet anger hur stor andel av ett lärosätes volym av vetenskapliga artiklar som tillhör de 10 procent mest citerade publikationerna i världen inom sitt ämnesområde. Enligt VR:s forskningsbarometer är Högskolan i Skövde, Sveriges lantbruksuniversitet, Karolinska institutet och Stockholms universitet de svenska lärosäten som har högst citeringsgenomslag under perioden 2017 till 2019.

   Publicerad: 2021-10-25
   Senast ändrad: 2021-10-25
   Sidansvarig: webmaster@his.se