Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan och SkaS utvecklar samarbete kring forskning

   Publicerad 2 maj 2022

   Högskolan i Skövde och Skaraborgs Sjukhus har en lång tradition av nära samarbete. Det handlar om både verksamhetsförlagd utbildning (VFU) för studenter, och under senare år, ett allt större fokus på forskning. Under pandemin stannade mycket av, men nu sätts åter fokus på samarbetet. Högskolan och Skaraborgs Sjukhus gör en omstart och ser fram mot ett stärkt och nära samarbete inom såväl utbildning som forskning.

   Bakre raden: Susanne Källerwald, Svante Lifvergren. Främre raden: Lars Niklasson, Elisabeth Sarenmalm, Lena Mårtensson, Rose-Mharie Åhlfeldt, Stellan Ahlström.

   Redan när de allra första sjuksköterskestudenterna började studera vid Högskolan i Skövde i slutet av 1990-talet var Skaraborgs Sjukhus, dåvarande Kärnsjukhuset i Skövde, en självklar plats för VFU. Därefter har hundratals studenter inom olika vårdutbildningar haft VFU på sjukhuset och sjukhuset har på så sätt tagit del av det som lyfts inom utbildningarna.

   – När det gäller utbildning har vi verkligen en lång tradition av att samarbeta, men vi behöver öka samarbetet kring forskning. Forskningen generellt behöver öka inom hälso- och sjukvård, konstaterar Lena Mårtensson, prorektor och professor i omvårdnad vid Högskolan i Skövde.

   Hon konstaterar även att Högskolan har lätt för att fokusera på studenter och utbildning och Skaraborgs Sjukhus lika självklart prioriterar vården och vårdverksamheten, vilket delvis blir på bekostnad av forskning. Här ser Lena Mårtensson hur Högskolan och SkaS kan hjälpa varandra att växla upp arbetet kring forskning.

   Delar kompetens mellan verksamheterna

   De senaste åren har samarbetet stannat av, till stor del på grund av pandemin. Men nu tar styrgruppen nya tag och en del av samarbetet är att forskande personal från de två verksamheterna kommer att arbeta deltid i varandras miljöer.

   – Forskare från SkaS adjungeras till lämpliga forskargrupper här hos oss på Högskolan och det behöver inte alls handla om just vård. Vi har konstaterat att alla Högskolans fem institutioner forskar inom något område som har nära relation till SkaS och verksamheten där, säger Lena Mårtensson.

   Forskare från Högskolan kommer i sin tur att adjungeras till olika ledningsgrupper på SkaS. Kristina Ek, biträdande professor i omvårdnad, och Lena Mårtensson är redan klara för sina uppdrag. De skulle börjat på SkaS redan våren 2020, men på grund av pandemin har det fått skjutas upp.

   Ska hitta nya vinklar

   En gemensam styrgrupp, med personer från både Högskolan och SkaS, diskuterar nu och lyfter förutsättningar för ett fördjupat samarbete på bred front. Stellan Ahlström är ny sjukhusdirektör på SkaS och ser positivt på det här samarbetet.

   – Redan idag har vi personal från SkaS som adjungerade på Högskolan, exempelvis inom verksamheten på Kliniskt träningscentrum, KTC. När vi nu startar upp det här samarbetet ordentligt kommer vi integrera det här i våra verksamheter på ett sätt som jag tror är optimalt för att vi ska hitta nya vinklar och samarbetsprojekt, säger han.

   Måndagen 2 maj träffades styrgruppen på Högskolan i Skövde för att följa upp det som har planerats hittills och för att blicka framåt.

   – Det har varit tråkigt att inte kunna samarbeta fullt ut de senaste åren så det känns jättebra att vi kommer igång nu. Det känns bra att verkligen få verkstad. Vi är helt överens om att det här är en bra väg att gå och att det är nödvändigt för båda parter att vi jobbar på det här sättet, säger Lena Mårtensson.

   I styrgruppen ingår från Högskolan: Lars Niklasson, rektor, Lena Mårtensson, Susanne Källerwald, prefekt på Institutionen för hälsovetenskaper samt Rose-Mharie Åhlfeldt, biträdande prefekt på Institutionen för informationsteknologi. Från SkaS ingår Stellan Ahlström, Elisabeth Sarenmalm, verksamhetschef för FoUUI samt Svante Lifvergren, utvecklingschef. Det kommer även finnas en operativ ledningsgrupp med representanter från båda samarbetspartnerna.

   Kontakt

   Prorektor/Professor i omvårdnad

   Publicerad: 2022-05-02
   Senast ändrad: 2022-05-02
   Sidansvarig: webmaster@his.se