Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   ”En fantastisk möjlighet att åka på kortare utlandsstudier”

   Publicerad 11 januari 2024

   Många drömmer om att studera utomlands, men att vara hemifrån under en lång tid kan var svårt. Med korta intensivprogram har Skövdestudenter möjlighet att åka i väg två veckor inom EU. Ekonomistudenten Hanna Liffner var i Italien och pluggade på universitetet i Neapel. - Det var en helt fantastisk möjlighet. Jag är så nöjd, säger hon.

   Hanna Liffner läser näst sista terminen på Handelsekonomiprogrammet på Högskolan i Skövde. De två första åren är utbildningen förlagd till campus i antingen Alingsås, Lidköping eller Varberg. Hanna har läst i Alingsås, men nu studerar hon på plats i Skövde. Danilo Brozovic, lektor i företagsekonomi tipsade om möjligheten att delta i Erasmus Blandade intensivprogram, BIP. Han berättade om en kurs som skulle ges i samarbete med ett universitet i Italien och ett i Spanien och då var inte Hanna sen att anmäla sitt intresse.

   – Jag tänkte med en gång att det vill jag åka på. Jag har drömt om att åka iväg ett halvår, men som en äldre student med barn hemma, hus och studentekonomi är det en omöjlig uppgift, säger hon och konstaterar att det var jättelyxigt att få den här möjligheten att åka i väg till Italien.

   Både på plats och online

   Lärosäten inom EU kan tillsammans ordna korta intensivprogram som har både en fysisk del och en digital del. Det har Institutionen för handel och företagande vid Högskolan i Skövde gjort tillsammans med University of Naples Fredrico II i Italien och University de Jaén i Spanien. Från varje lärosäte medverkar en lärare och tillsammans ger de en kurs på minst tre högskolepoäng. Intensivprogrammen finansieras genom Erasmus.

   – Jag ser fler fördelar med sådana kortare Erasmus BIP-utbyten. De bidrar till ökad internationalisering genom tätare samarbete mellan tre lärosäten/institutioner på en gemensam kurs som kretsar kring ett intressant ämne. Det passar bra för studenter som vill åka utomlands, men inte har möjlighet att göra det under en längre tid, säger Danilo Brozovic, lektor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde och som tillsammans med lärarkollegorna Marco Tregua från Italien och Myriam Cano Rubio från Spanien har hållit i kursen.

   Från Skövde till Neapel

   Från Högskolan i Skövde åkte 12 studenter till Neapel. Det var studenter från Handelsekonomiprogrammet, Ekonomprogrammet samt Personal, organisation och ledarskap, POL-programmet.

   – Vi var tre från klassen och även några från de andra ekonomutbildningarna som åkte iväg. När det gällde boendet var vi fem tjejer som delade en lägenhet, som ett litet kollektiv. Det gick jättebra och jag är så nöjd med det. Vi är i blandade åldrar och det gav mig verkligen energi att vara med yngre och att släppa kontrollen lite. Det var superinspirerande och vi fick en otroligt fin gemenskap. Vi hann även med att göra några utflykter tillsammans på helgerna, berättar Hanna.

   – En sådan flytt har positiva konsekvenser på hemlandet, inte minst när det gäller skapande av nya jobbtillfällen. På kursen behandlade vi anledningarna till reshoring, utmaningarna, social påverkan på både hemlandet och lågkostnadsländerna, kundperspektivet på reshoring och reshoring utifrån innovationsperspektivet, förklarar Danilo.

   – Under de två veckorna fick vi möjlighet att lyssna på flera produktionsföretag med olika erfarenheter. Det var verkligen intressant att höra på deras företagspresentationer. Vi hade också ett antal föreläsningar, uppgifter och även information från andra företag som medverkade digitalt. Lärarna var verkligen jättebra, säger Hanna.

   Det arbete som studenterna påbörjade i Neapel fortsatte när de kom hem till respektive lärosäte.

   – Vi valde att göra en fallstudie av ett företag i Sverige om reshoring och sedan avslutades kursen med ett seminarium. Kursen gav verkligen en fördjupning av verkligheten kring reshoring och utbytet gav en möjlighet att få en inblick i ett annat land. Det var en fantastisk erfarenhet. Jag är definitivt mer tacksam för det vi har hemma och den fina studiemiljön på Högskolan. Jag är också så oerhört glad över den gemenskap vi fem tjejer fick och vi ska snart ha en återträff, säger hon.

   Läs mer om våra olika program inom ekonomi

   Publicerad: 2024-01-11
   Senast ändrad: 2024-01-11
   Sidansvarig: webmaster@his.se