Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Internationellt mingel på Högskolans språkkafé

      Publicerad 30 november 2022

      På Högskolan i Skövde finns flera hundra internationella studenter som kommer från olika delar av världen. Gemensamt är att de vill lära sig mer om svensk kultur och kunna kommunicera en del på svenska. En gång i veckan anordnar Högskolan ett språk- och kulturcafé på svenska.

      Md Saiful Islam kommer från Bangladesh, George Kokolakis är från Grekland och Fatime Toci kommer från Albanien studerar Data Science och brukar besöka språkkaféet.

      Det är onsdag eftermiddag och många av föreläsningarna har slutat för dagen. Det är dags för språk- och kulturkafét. En del av studenterna har varit på alla träffar under höstterminen, andra har kommit med lite senare.

      – Ibland har vi haft mellan 20 och 30 studenter. Det är jätteroligt och vi delar in oss i mindre grupper så att alla ska få möjlighet att prata, säger Ines Niksic, lektor i svenska vid Högskolan.

      Ines Niksic ansvarar för träffarna tillsammans med några kollegor och studentvolontärer. Hon välkomnar studenterna, småpratar och frågar hur de mår.

      – Det här är ett väldigt internationellt mingel där vi övar på att prata svenska, men såklart talar vi även andra språk. Vi pratar också om och förklarar olika kulturella saker och har till exempel pratat om svenska traditioner.

      Ett viktigt svenskt ord

      När man pratar om svenska traditioner och vanor är ordet fika viktigt att känna till.

      Alexander Wagner och Janine Feyrer är från Österrike och har anammat den svenska fikakulturen. De lägger ett paket småkakor på bordet, bredvid kaffemuggarna. Att fika är inget man ska missa.

      Både Alexander och Janine är utbytesstudenter via Erasmus under en termin. Alexander läser kognitiv neurovetenskap och Janine läser Data Science/Cyber ​​Security och föreläsningarna är på engelska.

      – Eftersom vårt modersmål också är ett germanskt språk tycker vi inte att svenska ord är så svåra att uttala, men att komma till kafét är ett utmärkt tillfälle att träna svenska. Vår erfarenhet är att på andra ställen, som i mataffären, börjar folk ofta prata engelska med oss.

      Gemensamma erfarenheter

      Vid ett annat bord möter vi de internationella studenterna George Kokolakis från Grekland, Md Saiful Islam från Bangladesh och Fatime Toci från Albanien. Alla tre läser masterprogrammet Data Science.

      – Språkkafét är till stor hjälp för oss när vi ska öva språket, säger Fatime.

      George påpekar också att Ines Niksic är mycket förstående när det kommer till att båda flytta och studera utomlands.

      – Det är jättekul att det är Ines som ansvarar för de här språkkaféerna, eftersom hon själv har flyttat till Sverige och lärt sig språket. Att hon delar den erfarenheten med oss ​​hjälper mycket. Jag tycker verkligen om de här träffarna och jag tror att jag har varit på de flesta av dem, konstaterar George.

      Adjunkt i svenska

      Publicerad: 2022-11-30
      Senast ändrad: 2022-11-30
      Sidansvarig: webmaster@his.se