Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Högskolan börjar utbilda specialistsjuksköterskor för vård av äldre

   Publicerad 6 maj 2021

   Till vårterminen 2022 kommer Högskolan i Skövde att ge specialistsjuksköterskeprogrammet vård av äldre. – Pandemin har satt vården av äldre i fokus och det finns ett stort behov av specialistsjuksköterskor med den inriktningen, säger Kristina Ek, biträdande professor i omvårdnad, Högskolan i Skövde.

   sjuksköterskestudenter övar omvårdnad.

   Nästa vårtermin är det dags för omstart av Högskolans specialistsjuksköterskeprogram med inriktning mot vård av äldre. Utbildningen som är på 60 högskolepoäng ska ges på halvfart och vänder sig till legitimerade sjuksköterskor. Programmet kommer att ha flexibel distansundervisning med ett fåtal träffar på campus under de totalt fyra terminerna.

   – Att programmet kommer att vara på halvfart med möjligheter till distansundervisning skapar förutsättningar för studenterna att vara kvar i vården till viss del, konstaterar Kristina EK.

   Behov av sjuksköterskor med inriktning mot vård av äldre

   Socialstyrelsen har sedan flera år tillbaka påtalat att grundutbildningen till sjuksköterska inte innehåller tillräckligt med geriatrik och gerontologi för att möta behoven hos både dagens och morgondagens åldrande befolkning. Sjuksköterskan med grundutbildning är inte rustad att möta de krav som finns på en samordnande funktion av hälso- och sjukvårdsinsatser och omvårdnaden av äldre patienter. Behovet av specialistsjuksköterskor med inriktning mot vård av äldre är stort. Därför startar nu Högskolan i Skövde åter specialistsjuksköterskeprogrammet Vård av äldre, efter att det har varit vilande under två år.

   – Vi behöver ett bättre helhetstänk kring äldre, vad som är normalt åldrande och vad är sjukt åldrande, säger Lina Hovlin, doktorand och specialistsjuksköterska vård av äldre.

   Högspecialiserad vård ges i hemmet

   Doktorandkollegan Maria Snögren, även hon specialistsjuksköterska med inriktning vård av äldre, konstaterar att vården av äldre blir allt mer avancerad och att den i allt större utsträckning sker i hemmet.

   – I dag utförs högspecialiserad sjukvård i hemmen. När jag började arbeta inom hemsjukvården i Skövde kommun 2007 så var det någon enstaka gång jag gav dropp, men numera görs dialyser, intravenösa injektioner och det ges även blod i hemmen. Många är patienter har multipla sjukdomar så det här är verkligen högspecialiserad sjukvård fast utanför sjukhuset, så det behövs specialistsjuksköterskor med den här inriktningen. Man skulle aldrig sätta in någon som inte var utbildad operationssjuksköterska i ett operationsteam.

   Maria Snögren konstaterar att vårdbehovet utifrån ålder har förskjutits då befolkningen blir äldre och medellivslängden ökar.

   – I dag är 70-80 åringar mycket piggare än för 20 år sedan. Vetenskapligt har vi kommit framåt, men vi behöver utbilda för att höja statusen på att arbeta med vård av äldre, säger Maria Snögren och konstaterar att det är ett väldigt roligt och självständigt arbete och får genast medhåll av kollega.

   – Som specialistsjuksköterska inom äldrevården kan man göra stor skillnad. Hittar man rätt behandling och omvårdnad för en person med demens som lider av ångest kan det förändra hela den personens liv, säger Lina Hovlin.

   En tydlig koppling

   Både Maria Snögren och Lina Hovlin undervisar blivande sjuksköterskor och kommer även undervisa på det nya programmet. De arbetar parallellt med sina avhandlingar som de skriver inom området vård av äldre.

   – På Högskolan i Skövde bedrivs forskning inom äldreområdet. Kompetensen på Institutionen för hälsovetenskaper är stor och i utbildningen specialistsjuksköterska vård av äldre, finns en tydlig koppling mellan forskningen inom området och undervisning på programmet, säger Kristina Ek.

   – Vi ser fram mot att kunna erbjuda den här utbildningen på Högskolan i Skövde och vi vet att det finns ett stort behov av specialistsjuksköterskor med den här inriktningen, säger Rune Svanström, programansvarig.

   Läs mer om programmet

   Här kan du läsa mer om Högskolans Specialistsjuksköterskeprogram - vård av äldre

   Publicerad: 2021-05-06
   Senast ändrad: 2021-05-06
   Sidansvarig: webmaster@his.se