Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Studenter från Högskolan i Skövde upptäcker Europa

   Publicerad 21 juni 2023

   Högskolan i Skövde är en del av Europauniversitetet INGENIUM. Under en vecka träffades studenter från de tio olika lärosätena som ingår i alliansen när det var dags för INGENIUMs allra första Summer School. Från Högskolan deltog tre studenter och med sig hem har de massor av nya erfarenheter från dagarna i Tyskland.

   Alicia Larsson, Carl-Fredrik Svensson och Ayesha Rukaiya på plats i Karlsruhe där trion deltog i 10 Days of INGENIUMs första Summer School för studenter. 

   När vårterminen var slut på Högskolan åkte studenterna Alicia Larsson, Carl-Fredrik Svensson och Ayesha Rukaiya till Tyskland och Karlsruhe University of Applied Sciences, HKA. Trion hade sökt och antagits till INGENIUMs Summer school. På plats i Tyskland var dagarna fullbokade med olika föreläsningar, diskussioner och workshops. På schemat stod allt från lektioner i tyska till diskussioner med fokus på interkulturella relationer. Men också tid att upptäcka staden och på kvällarna hölls gemensamma middagar. Trion fick under veckan även möjlighet att berätta om Högskolan i Skövde för andra studenter.

   – Jag tyckte det verkade roligt att åka iväg, kul att få möjlighet att lära känna studenter från andra länder och knyta nya kontakter, säger Alicia Larsson.

   Till hösten börjar hon sitt tredje år på programmet Kognitiv neurovetenskap - neuropsykologi och medvetandestudier på Högskolan i Skövde. Under dagarna i Karlsruhe har hon fått många nya vänner och har bland annat pratat om hur studentlivet och studentinflytandet skiljer sig åt på olika lärosäten runt om i Europa.

   – Jag är aktiv i Studentkåren i Skövde så det finns helt klart en del erfarenheter jag tar med mig till arbetet där, konstaterar hon.

   Miniversion av utlandsstudier

   Carl-Fredrik Svensson har precis avslutat sitt första år på Högskolan i Skövde där han läser Datavetenskap med inriktning systemutveckling. När han såg möjligheten att få åka till Tyskland en vecka, tvekade han inte - utan sökte direkt.

   – Jag har gått första året nu, men har redan bestämt mig för utlandsstudier under sista året. Jag såg det här som en miniversion av det. Det har verkligen varit perfekt att få en känsla för det och en bra förberedelse. Jag har lärt känna folk från olika platser och det är verkligen skillnad att få träffas så här och få både ett internationellt och kulturellt perspektiv.  

   Samtidigt som Carl-Fredrik beskriver veckan på Karlsruhe University of Applied Sciences som häftig och otroligt givande, lyfter han också att han faktiskt har blivit lite chockad.

   – På Högskolan har vi en helt annan relation mellan lärare och studenter. Har vi en föreläsning blir vi uppmanade att ställa frågor och får frågor under tiden av läraren så han/hon förvissar sig om att vi verkligen hänger med. Det verkar vara ganska unikt för i flera andra länder är relationen lärare/professorer och student väldigt formella och har studenterna tur kan de få ställa en fråga i slutet av föreläsningen. Det är en helt annan dynamik i undervisningen i Sverige och jag känner helt klart mer uppskattning nu för hur vi har det.

   Han konstaterar att det även finns många bra intryck att ta med hem inte minst att det är spännande att träffa studenter från andra delar av Europa.

   – Dagarna har varit väldigt informella här med bra diskussioner, det har varit otroligt roligt att lära känna studenter från andra europeiska länder. Vi har mycket att lära av varandra, säger Carl-Fredrik Svensson.

   Stor skillnad i Europa

   För Ayesha Rukaiya blev det en ögonöppnare att vara med på INGENIUMs Summer School i södra Tyskland. Ayesha är från Sri Lanka och kom till Högskolan som internationell student i höstas. Hon läser det treåriga Biomedicinprogrammet.

   – Vi har haft flera workshops där vi pratat om interkulturella relationer och olika kulturer. Det har varit väldigt intressant. För mig var Europa en plats och jag tänkte att allt var lika i hela Europa. Den här veckan har verkligen fått mig att inse att det inte är så, säger Ayesha Rukaiya.

   Campus på Karlsruhe University of Applied Sciences, HKA.

   Publicerad: 2023-06-21
   Senast ändrad: 2023-06-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se