Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Från spelstudier i Skövde till praktik på spelföretag i Japan

      Publicerad 19 mars 2024

      När Deborah Carlander bestämde sig för att läsa en master i spelutveckling, var en del av kompisarna tveksamma och undrade vart det skulle ta henne. Nu vet vi svaret. Japan, Belgien och Malmö. Från boendet i 14-miljonersstaden Tokyo går hon nu tvärs över gatan till ett av Asiens största spelföretag.

      Deborah Carlander läser andra året på masterprogrammet Spelutveckling på Högskolan i Skövde. Utbildningen erbjuder flera möjligheter att göra spel ”i skarpt läge”, till exempel med en uppdragsgivare, eller via praktik på ett företag. Deborah har gjort både och. Praktik på spelföretag i både Sverige, Belgien och nu Japan. Dessutom har hon, tillsammans med några andra studenter i en av kurserna inom Serious Games, gjort en spelprototyp i samarbete med författaren Kristina Collén.

      En termin med lön i Tokyo

      Men nu under vårterminen befinner hon sig i Japans huvudstad och har praktik på spelföretaget Cygames. Förutom att praktiken ger henne ny kunskap, massor av erfarenhet och inte minst en unik inblick i ett av Asiens största spelföretag får hon även boende och lön under tiden.

      När vi gör intervjun med Deborah har hon precis varit på studiebesök på Cygames kontor i Osaka och precis kommit tillbaka till Tokyo.

      – I vanliga fall är jag på huvudkontoret här i Tokyo, men i Osaka har företaget en stor motion caption-studio.

      Hon berättar att motion capture-studion har åtta meter till tak, och gott om plats för skådespelarna att hoppa högt och göra stunttrick, fastsatta i vajrar. Under tiden kan man följa de animerade karaktärerna röra sig på motsvarande vis på stora skärmar, kopplade till 168 kameror.

      – Det var galet att se. Studion är skapad för väldigt stora stunts. Jag visste inte ens att man gjorde motion capture på det viset, att någon hoppar från 5 meters höjd.

      Motion capture-studion på Cygames.

      Tränar en AI att känna igen när spelare går ur karaktär

      Det är framför allt arbetet med masteruppsatsen som tagit Deborah till praktiken på Cygames. Där undersöker hon om det går att träna en AI (artificiell intelligens) att känna igen när en spelare går utanför karaktären, det vill säga slutar rollspela, i bordsrollspelet* Dungeons & Dragons. Hon utgår från det alignment-system som finns spelet.

      – En AI kan vinna i schack och i allt som har en beräknad mängd lösningar. Men i rollspel finns det flera spelare och deltagarna spelar inte utifrån det sätt som nödvändigtvis innebär att man vinner, utan så som deras karaktärer skulle agera utifrån bland annat bakgrund, klass och alignment-systemet. Man har en roll att spela, och bryter man den påverkar det de andra spelarna. Därför är det så intressant att titta på. På kontoret i Osaka finns en rollspelsentusiast, så honom har jag pratat med för att få lite idéer.

      Utöver boende får Deborah också lön under praktiken från Cygames, och ingår i deras forskningsgrupp. Arbetstiden är klockan 10-19 och utöver det vanliga arbetet får Deborah lektioner i japanska. Men det bästa är enligt Deborah tillgången till kunskap och de resurser företaget erbjuder i form av forskare och faciliteter. 

      – Oj ett så tråkigt svar. Men de tar med mig på utflykter och jag får se en stor del av spelvärlden. Jag får så mycket tillgång till information jag inte hade haft tillgång till annars. På ett trippel-A-företag* är allt så otroligt mycket större än på ett indieföretag*, det är väldigt häftigt.

      Deborah Carlander och hennes kollegor löste ett escape room med temat Uma Mutsume, som är en av Cygames största anime- och spelserier.

      Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa masterprogrammet Spelutveckling?

      – Några av mina kompisar var anti att jag skulle läsa mastern och menade att ingen i spelbranschen bryr sig om vad jag läst. Men jag tycker att jag har motbevisat mycket av det. Dels har jag fått erfarenhet både om det teoretiska och om industrin. Det är ju det som har tagit mig hit. På masterutbildningen får man utforska sitt eget intresse på ett sätt som inte gick under grundutbildningen. Oavsett om du vill forska eller jobba inom spelbranschen tycker jag att det är supervärdefullt, så länge du lägger ned tid.

      Du är halvvägs in i praktiken, vad har varit roligast?

      – Cygames har uppmanat mig att gå och turista lite. De säger ”Upplev Japan istället!”. Men jag vill göra det mesta av att vara här. Det känns som att det jag gör är värdefullt eller kan bli värdefullt i framtiden. Det är inspirerande på så sätt. Men ja, jag har kul!

      Med det sista uttalandet ler Deborah stort och gör två tummar upp in i Zoom-kameran.

      Faktaruta

      *Rollspel är en sorts interaktivt historieberättande där spelarna oftast är huvudpersonerna i sagan, vilken i regel leds av en spelledare som driver berättelsen framåt. Kända bordsrollspel är exempelvis Dungeons & Dragons, eller det svenska Drakar och demoner.

      *Trippel-A är en informell klassificering av spel som produceras eller distribueras av en stor förläggare. Spelen har ofta stor budget och lång produktionstid.

      *Indiespel (från engelskans independent, oberoende) är spel, ofta skapade av ett litet företag, utan någon förläggare eller stort spelföretag bakom sig.

      Publicerad: 2024-03-19
      Senast ändrad: 2024-03-19
      Sidansvarig: webmaster@his.se