Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Yrkestrainee Skaraborg stärker banden mellan utbildning och tillverkningsindustri

      Publicerad 9 mars 2023

      För att stärka banden mellan industri och utbildning startar Högskolan i Skövde projektet Yrkestrainee Skaraborg. Ingenjörsstudenter får under utbildningen möjlighet att genomföra praktiska utbildningsmoment hos företag i närområdet. – Vi behöver detta i Skaraborg, det är så viktigt, säger Lotten Svensson, lektor i industriell ekonomi och projektledare.

      Mikael Harlén, lektor i matematik, och Lotten Svensson, lektor i industriell ekonomi samt projektledare.

      I höst kommer ingenjörsstudenter inom produktionsteknik vid Högskolan i Skövde att, inom ramen för en till två kurser, genomföra kursmoment på plats hos företag. Det sker inom projektet Yrkestrainee Skaraborg, som finansieras av Vinnova och där IDC West Sweden och Västsvenska Handelskammaren är projektpartner. Projektet ska stärka den skaraborgska tillverkningsindustrin genom så kallat arbetsintegrerat lärande, AIL. Syftet är att studenter på ingenjörsutbildningarna ska komma närmare yrkeslivet.

      – Studenterna vinner på att se det som kan bli den framtida arbetsplatsen och industrin får vara med och påverka utbildningens utformning. Förhoppningen är att studenterna upplever kombinationen av teoretisk kunskap och arbetsintegrerat lärande som mer pedagogisk. Vi hoppas att studenterna ska uppskatta det här och bli ännu nöjdare, säger Lotten Svensson.

      Utbildningens innehåll kommer inte att förändras. Istället kommer delar av befintliga, utvalda, kurser att förläggas på plats hos samarbetsföretagen. Utfallet av metoden ska sedan utvärderas.

      – Detta är ett första test. Blir det här framgångsrikt kan vi använda arbetsmetoden med arbetsintegrerat lärande i fler utbildningar, berättar Mikael Harlén, lektor i matematik.

      Samarbete med Högskolan Väst

      Fem företag deltar i projektet; Volvo Powertrain och Afry i Skövde, GKN Aerospace i Trollhättan, Cidan Machinery i Götene samt Lidköpings Mekaniska Verkstad. Företagen kommer att få en handledarutbildning innan de tar emot studenter och det är IDC West Sweden, samarbetspartner i projektet, som ansvarar för det. Liknande utbildningar finns redan för praktiska gymnasium.

      Arbetsintegrerat lärande används i dag i stor utsträckning av Högskolan Väst, som också har ett pågående parallellt projekt, snarlikt Högskolan i Skövdes. Projekten genomförs som ett samarbete, med samma styrgrupp, men med olika kursupplägg och olika deltagande företag.

      Yrkestrainee Skaraborg pågår mellan januari 2023 och juni 2025.

      Läs mer om programmet Produktionsingenjör
      Läs mer om programmet Högskoleingenjör - industriell digitalisering

      namn på deltagare från vänster till högre på fotot:Lotten Svensson, HIS, Jan Andrén, Cidan Machinery, Susanne Yngve, IDC West Sweden AB, Mikael Harlén, HIS, Patrik Kåhre, Lidköpings Mekaniska Verkstad AB, Olle Bergman, Volvo Group, Miranda Kedbäck, HIS,  längst fram med långt hår,

      Från vänster: Lotten Svensson, Högskolan i Skövde, Jan Andrén, Cidan Machinery, Susanne Yngve, IDC West Sweden AB, Mikael Harlén och Miranda Kedbäck, Högskolan i Skövde, Patrik Kåhre, Lidköpings Mekaniska Verkstad AB samt Olle Bergman, Volvo Group.

      Kontakt

      Lektor i industriell ekonomi

      Avd. chef/Lektor

      Publicerad: 2023-03-09
      Senast ändrad: 2023-03-09
      Sidansvarig: webmaster@his.se