Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Pedagogiskt pris tog Maria till Tyskland och Irland

      Publicerad 15 april 2024

      Det blir allt viktigare att kunna förhålla sig till falsk information. Maria Wickenberg är bibliotekarien som brinner för att lära studenterna mer om informationskompetens. I fjol fick hon Högskolans pedagogiska pris och prispengarna tog henne till universitetsbibliotek i både Tyskland och Irland.

      På en nätverksträff i Stockholm för Forskningsbibliotekens pedagogiska roll höll Maria Wickenberg tillsammans med Birgit Persson, adjunkt i svenska på Högskolan i Skövde, presentationen ”Lyft blicken! Om AI chatrobotar, medie- och informationskunnighet, litteracitet och demokrati: Vilket förhållningssätt ska vi ha?” Med den i bagaget och massor av frågor om hur bibliotekarier på andra lärosäten jobbar med frågorna åkte Maria ut i Europa.

      – Det blir allt viktigare att kunna förhålla sig till falsk information och veta att generativ AI bygger på språkmodeller. Vad händer när personer utsätts för falsk information och när falsk information sprids för att skapa osäkerhet i samhället. Vi vet att osäkra människor i större utsträckning söker sig till autokratiska ledare och då kommer frågan om demokrati in. Enligt bibliotekslagen har vi ett uppdrag att verka för det demokratiska samhällets utveckling. Det här är högaktuella frågor överallt.

      Studiebesök på två INGENIUM universitet

      I höstas åkte Maria till Hochschule Karlsruhe, University of Applied Sciences, HKA, och deras samarbetspartner Karlsruhe Institute of Technology, KIT, i Tyskland och därefter till Munster Technological University, MTU, i Cork och Tralee på Irland. HKA och MTU är två lärosäten inom INGENIUM.

      – Dels hade jag träffat personer från de olika lärosätena under 10 days of INGENIUM i Chieti Pescara, Italien, i somras, dels var jag också väldigt nyfiken på hur deras lärosätesbibliotek arbetar med informationskompetens, säger hon.

      Hon konstaterar att hon blev väl mottagen. Även om det är olika länder så är biblioteken oerhört viktiga för människor och för samhället, det är viktigt att kunna få och ha möjlighet att söka efter information.

      – På högskolebiblioteken brottas vi med samma frågor och undervisar i informationskompetens. Oavsett vilket bibliotek, så delar vi det här viktiga uppdraget. Biblioteken har en central roll på lärosätena för både studenter och anställda. Högskolebiblioteket i Skövde är öppet för alla inte bara studenter och personal, utan allmänhet. Så är det inte på Irland där är det endast för universitetet, så det är stor skillnad.

      Lotsar studenter i rätt riktning

      Maria berättar att det också var en hel del diskussioner om var gränserna går för vad som ingår i bibliotekarietjänsten och hur man kan vara mer proaktiv kring informationskompetens. Hon lyfter även det viktiga arbetet att lotsa studenter i rätt riktning med allt från olika former av stöd till processen kring informationssökning och källkritik.

      – HKA, KIT och MTU har digitala lärresurser på engelska och det är något de kan tänka sig att dela mellan INGENIUM universiteten. Vi har så mycket att lära av varandra och vi kan ta hjälp av varandra, så INGENIUM är ju fantastiskt.

      MTU, har flera campusbibliotek och Maria var både i Cork och i Tralee. I Cork besökte hon MTU Bishopstown Library och CSM Fleischmann Library. I Tralee besökte hon MTU Kerry North Campus Library.

      – I Tralee fick jag även möjlighet att träffa Catherine Carty som är UNESCO Chair Project Manager, MTU och lyfta frågorna om desinformation, generativ AI och demokrati med henne. Det var viktigt för mig att få träffa Catherine och jag hoppas att hon kan föra de här viktiga frågorna vidare till en högre nivå.

      Prispengar till kompetensutveckling

      Prissumman var öronmärkt för högskolepedagogisk kompetensutveckling och Maria konstaterar att hennes studiebesök på MTU, HKA och KIT varit oerhört givande och lärorika.

      – För mig, personligen, var det väldigt roligt att få priset och för oss på biblioteket var det glädjande att vårt arbete med informationskompetens uppmärksammas.

      Extraordinärt engagerad bibliotekarie får Högskolans pedagogiska pris - Högskolan i Skövde (his.se)
      Läs Maria och Birgits presentaion (länk till Diva)
      Läs mer om INGENIUM (his.se)
      Media and Information Literacy | UNESCO

      Det här är informationskompetens

      Lite förenklat handlar informationskompetens om att söka och värdera information.

      Som student ska man kunna söka fram vetenskapliga publikationer, värdera dem samt vara källkritisk.

      Informationskompetens är ett inslag i samtliga Högskolans program och tre medarbetare från högskolebiblioteket ingår i undervisningsteamet.

      Publicerad: 2024-04-15
      Senast ändrad: 2024-04-15
      Sidansvarig: webmaster@his.se