Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Julia siktar på karriär inom dagligvaruhandeln

   Publicerad 17 december 2021

   I våras tog Julia Gustafsson examen från Högskolan i Skövde. Hon sökte många jobb, men visste vilket hon ville ha och hon fick det. Nu arbetar Julia som avdelningsansvarig i en Ica-butik i Tyresö och ser en karriär inom dagligvaruhandeln.

   Julia Gustafsson

   När Julia Gustafsson lämnade gymnasiet var hon säker på att hon aldrig skulle plugga igen. Hon ville ut i arbetslivet och praoveckan på hamburgerrestaurangen i årskurs åtta och även den period hon sedan jobbade där, kom att spela stor roll för Julias yrkesinriktning. Hon gillade serviceyrket, människorna och tempot. Efter studenten fick Julia sommarvikariat på den lokala Ica Maxibutiken i Löddeköpinge, efter två månader var hon anställd och stortrivdes.

   – Det var jättekul. Jag jobbade i kassan, kaféet, delikatessen och även med olika upplärningar av ny personal. Det är mycket att göra inom dagligvaruhandeln, det händer saker varje dag som behöver lösas och det är utmanade.

   Hittade rätt utbildning

   Efter tre år där gick hon vidare till en tjänst som kassaledare på Willys, men ungefär samtidigt hade hon börjat fundera på att studera vidare och fick besked om att hon kommit in på Högskolan i Skövde.

   – Jag träffade en studievägledare och konstaterade att jag inte visste vad jag ville läsa. Vi satt och pratade en stund och efter ett tag sa studievägledaren att hon hörde vad jag ville jobba med. Att jag ville jobba i butik, men lära mig mer inom det. Vi hittade Handelsekonomiprogrammet vid Högskolan i Skövde.

   Programmet är treårigt och de två första åren läser man vid ett lärcentrum i antingen Varberg, Alingsås eller Lidköping. Det sista året är på plats på Högskolan i Skövde. För Julia gick flyttlasset från Skåne till västkusten.

   – Jag hade inte öppnat en bok på tre år, så det var tufft att sätta sig i skolbänken igen. Vi hade videoföreläsningar och i början drog jag mig för att ställa frågor, men sen kom jag in i det. Det var ganska tunga kurser, men så superkul. Jag och en studiekamrat började plugga mycket tillsammans och vi tog även initiativ till att själva ge föreläsningar via Zoom för de som började året efter oss för att hjälpa dem inför tentor.

   Under utbildningen var Julia även Hjälte för sitt program. Det innebär att andra studenter och blivande studenter kan höra av sig med sina frågor om allt från utbildningen till bostad och studentliv. Inför tredje och sista året flyttade Julia till Skövde.

   –  Eftersom vi tidigare läst vid lärcentrum och bara sett varandra på videoföreläsningarna var det kul att träffas och vi hann med att ha några after school-träffar innan det blev distansundervisning på grund av pandemin. Klart jag gärna hade upplevt mer studentliv och Skövde är en mysig stad, men läget var ju samma för alla.

   Julia konstaterar att en del, liksom hon själv, hade erfarenheter från dagligvaruhandeln, men många studiekamrater hade även jobbat inom detaljhandeln.

   –  Vi hade olika erfarenheter, fast från samma bransch. Det blev bra och lärorika diskussioner under lektionerna. Jag har verkligen fått med mig mycket från utbildningen och det är roligt att ta med sig kunskapen till arbetslivet.

   Vill lära sig mer för andra tjänster

   Med syskon och kompisar i Stockholm hade Julia siktet inställt på att flytta till huvudstaden efter examen.

   –  Jag var på många intervjuer via Zoom under våren, men kände direkt att det var på Ica Kvantum Tyresö jag ville arbeta. Jag fick jobb där och jag stortrivs. Vi är ungefär 100 anställda och jag är avdelningsansvarig för färskvaror såsom ost, chark, kött, fisk och färdigmat.

   Om hon var tveksam att sätta sig på skolbänken efter gymnasiet, så är hon inte det nu.

   – Nej, jag vill lära mig mer inom det här yrket och jag vill klättra inom företaget. Jag kommer söka olika utbildningar inom Ica-skolan och en av våra lärare i Skövde, Mikael Hernant, jobbar även där.

   Om du ska ge något råd till någon som funderar på att börja studera på högskola?

   – Jag fick själv höra att man ske ge studierna minst ett halvår för det tar tid att komma in i att plugga på Högskolan, det hjälpte mig. Det är roligt att plugga, avslutar hon.

   Publicerad: 2021-12-17
   Senast ändrad: 2021-12-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se