Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Make up-artisten som sadlade om till tillämpad positiv psykologi

   Publicerad 30 november 2023

   Alexandra Palombo har bott i Stockholm, Dubai, London och Italien. Hon har jobbat som make up-artist på TV, varit filmassistent och arbetat i hotellbranschen. På Högskolan i Skövde hittade hon den perfekta utbildningen och jobbar numera på socialtjänsten där hon möter ungdomar.

   Efter ett antal år i arbetslivet började Alexandra Palombo fundera på att göra något annat, kanske studera. Då fick hon se utbildningen Kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi, ett unikt tvärvetenskapligt program vid Högskolan i Skövde, och kände att bitarna föll på plats.

   – Jag har alltid varit intresserad av hur människans hjärna fungerar kopplat till känslor och beteenden. För mig var den här utbildningen en perfekt matchning. Jag sökte, kom in och släppte allting annat.

   Alexandra menar att steget ändå inte var så stort, från sminkrummet till utbildning där handledning inom ramen för tillämpad positiv psykologi ingick.

   – I sminkrummet gällde att göra det personliga mötet bra och leverera under kort tid, att möta och bemöta människor. Det var också stort fokus på att skapa ett lugn och få personen att känna sig trygg inför sändning.

   Bra stöd från lärarna

   Alexandra talar entusiastiskt om sin studietid på Högskolan i Skövde.

   – För mig var det bra att komma till en helt ny plats med ett annat lugn. Jag tror inte att jag hade kunnat leverera om jag hade bott kvar i Stockholm, fast i början jobbade jag i Stockholm på helgerna och hade dubbelt boende i ett år. Det var hög standard på utbildningen och forskningen ligger i framkant så lärarna var uppdaterade och väldigt engagerade. Sen är det klart att det är hög press eftersom man behöver uppfylla behörighetskrav för att gå vidare i utbildningen. Men det hjälper att plugga tillsammans och efter lektionerna stannade vi ofta kvar och pratade med lärarna. Det är verkligen familjärt på Högskolan.

   Finns det någon del av utbildningen, någon kurs du särskilt vill lyfta?

   – I utbildningen fick vi testa både rollen som rådgivare såväl som klient. Oavsett vad man ska göra efter utbildningen så var det otroligt bra att få med sig den kunskapen och erfarenheten att ha fått sitta på båda stolarna.

   Under en del av utbildningen arbetade Alexandra extra på ett HVB-hem för ensamkommande barn och unga, och insåg då att hon ville arbeta med ungdomar.

   – Det hade jag inte alls tänkt, men det är jättekul. Det var bra att jobba extra och få praktisera sina kunskaper med en gång. För mig var det otroligt skönt att kunna förklara ett beteende hos en ungdom och även reaktioner och få personen att förstå hur det var kopplat till människans biologi. Man kan få mycket effekt på det lilla man gör och se en snabb förändring.

   När Alexandra började sin utbildning var hon inte säker på att hur hon skulle klara av den. Dels att hon inte hade pluggat på högskola tidigare.

   – Jag visste faktiskt inte om jag skulle orka att plugga i tre år. Nu har jag läst fem år och jag har verkligen älskat att vara student. Utbildningen har gett mig en bra bredd och en djupare förståelse för människan i sin helhet och jag är otroligt tacksam att jag hittade den.

   Kvar i Skövde efter studierna

   Efter studierna på Högskolan i Skövde har hon satt ihop sin egen masterutbildning och läst kurser på flera olika universitet och högskolor. Hon har främst nischat sig mot emotionell psykologi och anknytningsteori, men även läst utvecklingspsykologi och hälsopsykologi. Alexandra arbetar nu som familjebehandlare inom socialtjänsten i Skövde och är en av tre personer som ska starta och driva ett skolsocialt team i kommunen.

   – Det känns otroligt spännande att få vara med att starta upp den här viktiga verksamheten. Tillsammans ska personal från skolan och socialtjänsten bygga broar och samarbeta kring barn- och ungdomar i grundskolan med problematisk frånvaro. Tillämpad positiv psykologi är en viktig gren inom psykologin där fokus ligger på att arbeta med individers styrkor och resurser för att öka välbefinnandet och få människor att må bättre.

   Några planer på att flytta tillbaka till Stockholm har inte Alexandra. Hon hittade både utbildning och jobb här.

   – Jag älskar Skövde. Skövde har dessutom ett perfekt mellanläge mellan storstäderna med bara två timmar till Stockholm och en timma till Göteborg, men här finns ett helt annat lugn och det uppskattar jag.

   Läs mer om programmet Kognitiv neurovetenskap - tillämpad positiv psykologi

   Publicerad: 2023-11-30
   Senast ändrad: 2023-11-30
   Sidansvarig: webmaster@his.se