Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skövde är Sveriges största spelutvecklingskommun efter Stockholm

   Publicerad 13 oktober 2022

   Färsk statistik från Dataspelsbranschen visar en stark tillväxt hos spelbolagen i Skövde: 68 procentig omsättningsökning, 39 procent ökad vinst, 44 procent fler anställda – och en 100 procentig ökning av kvinnor i bolagen. Baserat på omsättningen är Skövde Sveriges största spelutvecklingskommun efter Stockholm.

   Bilder från Sweden Game Conference 2019

   Statistiken presenterades på konferensen Sweden Game Conference som just nu pågår i Skövde. Dataspelsbranschens representant, tillika tidigare Skövdestudenten, Johanna Nylander lyfte fram Skövdes utveckling som en tillväxtresa som sticker ut.

   – Skövde har haft en fantastisk utveckling senaste året. Succén med Valheim har så klart haft betydelse men flera bolag bidrar till hög omsättning och stor vinstmarginal. Antalet anställda ökar och antalet kvinnor som arbetar med spel har fördubblats. Många kvinnor i Skövdes spelbransch återfinns i mindre, växande bolag, vilket är en lovande trend inför framtiden, säger Johanna Nylander, analyschef på Dataspelsbranschen.

   Under 2021 fanns det 32 spelbolag i Skövde som tillsammans omsatte 1 812 miljoner kronor, en ökning med 68 procent jämfört med året innan. Bolagen gjorde tillsammans en vinst på 1 050 miljoner kronor, vilket är en ökning med hela 39 procent från 2020. Även antalet anställda inom spelindustrin i Skövde har vuxit, från 198 år 2020 till 286 personer 2021. Av dessa är 60 kvinnor, att jämföra med 30 kvinnor året innan. Andelen kvinnor i Skövdes spelbolag växer därmed från 15 procent till 21 procent.

   – Vi i Skövde har arbetat med att bygga upp en spelindustri i 20 års tid och dessa investeringar och ansträngningar bär frukt med återkommande spelsuccéer. Vi vet, och får det ständigt bekräftat, att en del i framgången är vårt ekosystem runt spelutveckling, med nära samarbete mellan näringsliv, Högskolan, Västra Götalandsregionen och Skövde kommun. Därutöver har vi satsat på att bygga upp ett starkt community med spelbranschens industriella nätverk som samlar spelintresserade och spelaktörer. Det är unikt i Sverige, menar Kenneth Johansson, vice president på Science Park Skövde som driver Sweden Game Arena.

   Satsningar för mer jämlik spelindustri

   För att få in fler kvinnor, icke-binära och transpersoner till spelutbildningarna på Högskolan, och i nästa steg till spelindustrin, görs flera satsningar i Skövde. Bland annat genom nätverket DONNA med medlemmar i hela landet, och konferensen DONNA Day som i år samlade nästan 200 personer i Skövde. Agendan för tvådagarskonferensen var jämlikhet, inkludering och kultur. De många satsningarna på mer mångfald i utbildningarna på Högskolan i Skövde har lett till att andelen kvinnliga studenter har ökat från 10 procent, när utbildningarna startade, till att idag ligga på 30 procent. Det är långt över riksgenomsnittet som ligger på cirka 19 procent.

   Kontakt

   Kenneth Johansson
   Vice President Science Park Skövde/Sweden Game Arena
   Tel: 0722- 06 87 09
   Mejl: kenneth.johansson@scienceparkskovde.se

   Johanna Nylander
   Analyschef Dataspelsbranschen
   Tel: 0709- 48 29 88
   Mejl: johanna.nylander@dataspelsbranschen.se

   Publicerad: 2022-10-13
   Senast ändrad: 2022-10-13
   Sidansvarig: webmaster@his.se