Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Populärvetenskapligt café: Vad innebär årets Nobelpris? Högskolans forskare vet!

      Publicerad 3 december 2021

      Vid höstens sista populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde, onsdagen den 8 december, tar lärosätets egna forskare sig an uppgiften att förklara vad som ligger bakom årets Nobelpriser. – Då försöker vi på ett så begripligt sätt som möjligt presentera priserna och pristagarna i kemi, fysik, medicin och ekonomi. Och naturligtvis har vi läst årets relativt okände litteraturpristagare, berättar kvällens moderator, Högskolans dekan, professor Alexandra Krettek.

      pressbild på Alexandra Krettek

      Professor Alexandra Krettek, dekan, håller i trådarna när forskarna på Högskolan i Skövde förklarar årets Nobelpris onsdagen den 8 december.

      Nobelkvällen är ett utmärkt sätt att få veta mer om årets Nobelpristagare och deras insatser. Kanske extra viktigt i år när prisutdelningen och festligheterna i Stockholm är inställda för andra året i rad.

      De fem föreläsarna som tagit på sig den utmanande uppgiften att göra de olika priserna begripliga är doktorand Erik Lagerstedt som tar sig an fysikpriset, biträdande professor Mikael Ejdebäck kemipriset, professor Katarina Ejeskär medicinpriset, adjunkt Hans Mörner ekonomipriset och lektor Stefan Ekman litteraturpriset.

      Onsdagen den 8 december blir en kväll där frågetecken ska rätas ut kring naturliga experiment och viktiga samhällsfrågor, klimat- och kaosteorier, receptorer för temperatur och beröring, ett verktyg för att bygga molekyler och om författaren Abdulrazak Gurnah.

      – Nobelföreläsningarna är ett populärt inslag på Högskolan i Skövde. Det ger våra forskare möjlighet att fördjupa sig i sina ämnen, koppla dem till Nobelprisen och samtidigt lyfta fram de kunskaper som vi besitter här i Skövde, säger Alexandra Krettek.

      De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

      Kom i god tid

      Evenemanget räknas in i Folkhälsomyndighetens definition om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus. Vi kommer att släppa in högst 100 personer i lokalen, varpå vaccinationspass inte kommer att behövas. Kom i god tid för att vara säker på att få en plats.

      Publicerad: 2021-12-03
      Senast ändrad: 2021-12-03
      Sidansvarig: webmaster@his.se