Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Josefins uppsats om hållbar tillgänglighet med på internationell konferens

      Publicerad 25 oktober 2021

      I våras tilldelades Josefin Kristensen Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium för sin uppsats ”Hållbar tillgänglighet ur ett User Experience Perspective”. Men det innebar inte att hon slutade arbeta med den. Tvärt om. Under sommaren presenterade hon sitt arbete på en av världens största konferenser inom user experience-området; Human Computer Interaction (HCI) International 2021.

      Josefin Kristensen läste programmet User Experience Design vid Högskolan i Skövde. När det under vårterminen 2020 var dags att välja ämne till C-uppsatsen föll valet på unga personer med fysiska funktionsnedsättningar och hur de använder hjälpmedelsteknologier i sin vardag, samt hur det fungerar för dem.

      – Då bröt pandemin ut, i princip samma vecka som jag skulle göra en massa intervjuer och observationer. Jag fick göra intervjuerna på distans istället, och via en enkät. Det blev inte så många observationer som jag tänkt.

      Svårt med tillgång till hjälpmedel

      Trots att planen ställdes på ända fick Josefin ett tydligt resultat. Unga vuxna upplever att de kan använda teknologi ganska bra, om det är med touch-skärm. Även om syftet inte är hjälpmedelsteknologi så fungerar det bra. De upplever dock att det är svårt att få tillgång till hjälpmedel, exempelvis i skolan.

      Den bilden förmedlades av både barn, föräldrar och en organisation som arbetar med rörelsehindrade personer. Samma budskap kom från alla håll. Det ger helt enkelt långtgående konsekvenser att barnen inte får tillgång till teknik.

      Konferensen var ett mål

      Att få ett resultat till uppsatsen var inte Josefins enda mål, hon ville också att den skulle lyftas på en UX-konferens. Med hjälp av sin handlare Jessica Lindblom hittade hon några passande konferenser att presentera på. Valet föll på Human Computer Interaction International 2021 – en av världens största UX-konferenser, som i år hade fler än 2100 deltagare, från 81 länder.

      Höll sitt föredrag live

      Då konferensen var digital hade många spelat in sina talks. Men Josefin höll sitt föredrag live. Det tog 15 minuter att prata om arbetet och sedan var 10-15 minuter avsatta för frågor.

      – Jag fick inte så många frågor, mer kommentarer. Jag tror att många tyckte att det var ett viktigt ämne. Åhörarna var lite chockade över att det var så många unga som upplevde situationen som problematisk.

      Men det är inte helt vanligt att presentera kandidatuppsatser, väl?

      – Nej, men det var tack vare Jessica. Det var kul att ha en sådan driven handledare. Hon sa ”Det är inga problem, vi kör på det.” Jag var rädd att det var ett lite för högt mål för en kandidat men jag ville verkligen visa det här i forskningssammanhang.

      Hur jobbar du vidare med uppsatsen nu?

      – Jag har inte riktigt bestämt mig. Just nu jobbar jag som UX-designer, men jag har inte stängt dörren till att forska i framtiden. I så fall skulle jag forska vidare på samma ämne. Folk blir äldre och får fysiska funktionsnedsättningar med åldern. Mycket är digitalt i dag, bankärenden till exempel, och du ska hantera det via mobilen. Kan du inte finns det ingen hjälp att få. Det är ett allvarligt samhällsproblem att de här personerna inte inkluderas, när Sverige är så pass bra på teknik. När man jobbar som UX-designer kan man tänka på att göra fler produkter mer tillgängliga för alla användare. Det är essensen av att vara UX-designer.

      Publicerad: 2021-10-25
      Senast ändrad: 2021-10-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se