Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Retorikkurs stärker UX-designern Sara på arbetsmarknaden

   Publicerad 1 mars 2022

   I juni är Skövdebon Sara Gustavsson klar med sina studier inom user experience design, UXD, på Högskolan i Skövde. När det var dags för eget kursval var det självklart för Sara att hon skulle läsa retorik. – Jag ville ha verktyg för att kunna argumentera för min design och bli bra på att göra det. När vi kom igång med talen, ville jag inte att kursen skulle ta slut, säger hon.

   Sara Gustavsson började läsa utbildningen Informationsteknologi – Business intelligence på Högskolan 2018. Men snart insåg hon att det var ett annat område inom informationsteknologin som kändes mer rätt med tanke på hennes stora intresse för både formgivning och konst.

   – Jag började på User Experince Design istället och kunde läsa lite parallellt. En del kurser fick jag även tillgodoräkna mig. Jag har verkligen hamnat rätt nu och är väldigt taggad för att börja jobba inom det här området.

   Kompletterar sin utbildning med kurs i retorik

   Under den näst sista terminen har studenterna möjlighet att själva välja en eller två kurser om totalt 15 högskolepoäng som ska ingå i UXD-programmet och kurserna ska relatera till utbildningen. Sara visste att det var kursen i retorik på 15 högskolepoäng som hon ville läsa.

   – Som UX-designer är det viktigt att du kan argumentera för dina designförslag på ett övertygande sätt och jag kände att jag verkligen ville få verktyg för att kunna göra det.

   Den första delen av kursen består av en hel del teori och bakgrundshistoria, så att studenterna får förståelse för retorikens grunder och även struktur i olika tal. Senare blir det mer fokus på hur man bygger olika tal samt praktiska övningar.

   – Det handlar bland annat om olika slags tal som argumenterande, säljande, instruerande och även intresseväckande tal och att få verktyg för olika tal i olika situationer. Jag gillar att titta på Ted talks och då är många tal intressegivande.

   Grundkursen i retorik ges på plats på Högskolan, går på halvfart och kvällstid.

   – Ungefär hälften av de som läste kursen var studenter, andra hälften kom utifrån och många av dem ville bli bättre på att hålla presentationer och exempelvis prata inför sin personal. Jag har inte så svårt för att prata inför en grupp, men för en del är det helt klart utmanande att hålla ett framförande för en klass. Den här kursen hjälper en verkligen att förstå hur man kan strukturera och lägga upp en presentation efter olika modeller. Det är inte en kurs som är så bedömande, utan mer en kurs där man lär sig nya saker. Så funderar man på kursen tycker jag att man ska försöka, våga och lärarna är väldigt pedagogiska.

   Bra kunskap som ger trygghet

   Sara känner redan att hon har haft nytta av kursen i sin utbildning och är helt övertygad om att den kommer hjälpa henne i arbetslivet. Att hon kommer känna sig både tryggare och säkrare i många situationer som handlar om muntlig framställning.

   – Ja, jag har kunskaperna från kursen att luta mig tillbaka mot. Det är också intressant att när jag tittat på platsannonser för UX-designer är det fler och fler arbetsgivare som efterfrågar att man kan argumentera för sin design. Så det känns väldigt bra att jag läste den här kursen. Och jag är säker på att jag kommer få användning av kunskaperna i arbetslivet. Man utvecklas verkligen under kursens gång och växer både som person och som talare. Och när vi kom igång med talen ville jag inte att det skulle ta slut, utan jag ville se hur jag kunde utvecklas mer.

   Läs mer om kursen i retorik
   Läs mer om programmet User Experince Design
   Läs mer om programmet Informationsteknologi – Business intelligence

   Publicerad: 2022-03-01
   Senast ändrad: 2022-03-01
   Sidansvarig: webmaster@his.se