Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Finska Essi utbytesstudent i Skövde och Sydkorea

      Publicerad 27 januari 2022

      Essi Tapper lämnade Finland för att läsa Socialpsykologiska programmet vid Högskolan i Skövde. Efter tre år gick resan vidare och hon pluggade en termin i Sydkorea. Nu söker Essi jobb och funderar på att läsa vidare i Sverige. – Det känns tomt nu när jag är färdig med utbildningen i Skövde. Jag saknar den, mina vänner och Skövde som stad, säger hon och rekommenderar alla att läsa utomlands, oavsett om det är i ett grannland eller i en annan världsdel.

      Essi växte upp i en liten by i södra Finland några mil från Helsingfors, men sitt första år bodde hon faktiskt i Sverige. När det var dags för högskoleutbildning valde hon att återvända till Sverige.

      – Jag jobbade hemma i Finland och funderade på att läsa vidare. Jag visste inte riktigt vad, men socialpsykologiska programmet kändes intressant för jag vet i alla fall säkert att jag vill jobba med människor.

      Hon kom in på utbildningen, flyttlasset gick till en studentlägenhet i Skövde och hon kom också närmare sin svenska släkt som bor i Skaratrakten.

      – Högskolan ligger nära tågstationen så det var lätt att resa till och från skolan när jag skulle till flygplatsen i Stockholm. När det gäller utbildningen så saknar jag den nu när jag är färdigt. Det var väldigt intressanta kurser och det var en bra bredd på det vi läste.

      Essi beskriver sig själv som en väldigt social person och hon uppskattade studentlivet i Skövde.

      – Jag var engagerad i Studentkåren, jobbade med introduktionerna för nya studenter och deltog i olika aktiviteter. När jag började i Skövde fick vi en väldigt bra introduktion och hjälp med mycket som var nytt. Det gjorde att jag sen blev studenthjälte för mitt program så jag kunde svara på frågor om utbildningen och få möjlighet att hjälpa andra.

      Poesi och karantän i Sydkorea

      För Essi blev det, precis som för många andra studenter, en stor omställning att börja plugga på distans och föreläsningar via Zoom blev en ny vardag. Men trots att pandemin innebar en stor osäkerhet kring studier på andra platser i världen bestämde sig Essi för att söka en utbytestermin och siktet var inställt på antingen Kanada eller något land i Asien.

      – Jag pratade med Frida Lindgren, internationell koordinator på Högskolan och hon visade ett partneruniversitet i Korea. Jag hade aldrig varit i Korea och var väldigt nyfiken på landet.

      Eftersom Essi tagit sin examen på Högskolan under våren 2021, gav det större möjlighet att välja fritt bland kursutbudet. Och hon valde, som hon själv säger, lite mer annorlunda ämnen.

      – Modern engelsk poesi, koreansk historia och kultur och en språkkurs i koreanska.

      Hon reste till Sydkorea i mitten av juli och vistelsen inleddes med två veckors karantän på rummet i studentkorridoren.

      – Universitetet låg ungefär 40 minuter utanför huvudstaden Seoul och det var en märklig känsla att komma till ett nytt land, men vara tvungen att sitta instängd i två veckor och få mat levererad utanför dörren tre gånger om dagen. Karantänen var verkligen som ett fängelse för mig som är väldigt social, och jag ville ju ut och uppleva det nya landet, men det vara bara att läsa och titta på tv-serier för att få tiden att gå.

      Separata våningsplan för killar och tjejer

      Kurserna vid det koreanska universitet påbörjades på distans, men halvvägs in i terminen blev det undervisning på campus istället.

      – Både landets kultur och även studentkulturen är väldigt annorlunda då det endast var fokus på studier och inget studentliv som vi är vana med. I studentkorridorerna bodde även killar och tjejer på olika våningsplan och hade separata hissar, det var väldigt märkligt för mig då Sverige är så jämställt. Det var verkligen en tankeställare att en del länder fortfarande har en sådan gammaldags syn på kvinnor och män.

      Essi konstaterar att man är van vid att de flesta kan engelska, men så var det inte i Sydkorea.

      – Nästan inga äldre koreaner pratar engelska och de yngre som ändå läst språket ville inte heller prata engelska. Men det är intressant att se hur väl man ändå kan kommunicera med varandra även om det inte finns ett gemensamt språk, konstaterar hon.

      Hemma tycker Essi om att både baka och laga mat, men i Sydkorea var det vanligare att äta mat ute än laga mat på studentboendet.

      – Maten är verkligen en av mina favoritgrejer i Korea. Det var vanligt att man satt ett gäng runt en liten eld/barbeque mitt på bordet och så grillade man själv maten man beställt. Fast under restriktionerna var ju antalet begränsat till fyra personer per sällskap och restaurangerna stängde klockan 21. Men det är ett väldigt trevligt sätt att umgås och den typen av servering skulle jag önska fanns i Norden. 

      På frågan om rekommenderar andra att läsa utomlands, oavsett om det är nära eller långt bort, är svaret givet.

      – Ja, absolut. Visst kan det vara jobbigt, men man lär sig så otroligt mycket. Och det är en tid du alltid kommer ihåg.

      Till hösten vill Essi läsa vidare och tanken är att återvända till Sverige.

      Läs mer om Socialpsykologiskt program

       

      Publicerad: 2022-01-27
      Senast ändrad: 2022-01-27
      Sidansvarig: webmaster@his.se