Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Anna pluggar ekonomi för att starta eget spelföretag

      Publicerad 20 april 2023

      Anna Granath sökte programmet Dataspelsutveckling - design flera gånger. Den fjärde gången kom hon istället in på Dataspelsutveckling - ljud och insåg att det var rätt utbildning. Nu vill Anna starta eget företag och pluggar ekonomi för att kunna påbörja processen.

      På besök hos släktingar i USA, för ett tiotal år sedan, insåg Anna Granath att man faktiskt kan arbeta med att göra dataspel.

      – Jag hade liksom inte tänkt på det tidigare och när det var dags att läsa vidare sökte jag runt på olika utbildningar inom dataspelsutveckling och Högskolan i Skövde kom upp.

      Siktet var inställt på att bli speldesigner och hon sökte utbildningen, inte bara en utan fyra gånger. Under tiden pluggade hon bland annat dans på en folkhögskola och jobbade som danstränare. Sommaren 2019 kom antagningsbeskedet som visade att hon var antagen till sitt andrahandsval – Dataspelsutveckling med inriktning ljud – och inte till sitt förstahandsval. Anna tackade ja till utbildningen, lämnade Hudiksvall och flyttade till Skövde.

      – Men strax innan höstterminen började fick jag besked om att det fanns en ledig plats på Design-programmet. Jag gjorde en lång lista och jämförde alla kurserna på de olika utbildningarna. Det slutade med att jag tackade nej till den utbildningen jag hade sökt i flera år, för där och då, insåg jag verkligen att inriktningen mot ljud var helt rätt för mig.

      När Anna började utbildningen kände hon att hon hittat hem.

      – Det är verkligen kul med ljud och man upplever världen omkring sig på ett helt annat sätt efter att man börjar jobba med det. Ljuddesign innehåller många olika delar och utbildningen är både kreativ och teknisk. Utbildningen var fantastisk och jag hittade bra vänner i klassen. Genom olika spelprojekt lär man dessutom känna studenter som läser andra inriktningar och jobbar tillsammans.

      Bor kvar i Skövde

      Efter examen har Anna, precis som många av klasskompisarna, valt att stanna i Skövde. Hon trivs här och har valt att studera ekonomi för att i nästa steg gå vidare i processen mot ett eget företag. Tanken är att samla kompetenser inom de olika disciplinerna och få ihop ett bra team.

      – Jag vill ha mer kunskap om företagande innan jag satsar på att starta ett företag. På Högskolan läser jag just nu projektledning och introduktion till digital marknadsföring. Jag har även läst entreprenörskap som nyföretagande.

      Anna konstaterar att det finns så otroligt många bra idéer som får möjlighet att bli verklighet i Skövde.

      – Genom Science Park Skövde får många tidigare studenter stöd med att starta eget och dessutom finns Drivhuset på campus där man kan pitcha sina affärsidéer. 

      Ex-jobbet blev ett projekt

      Examensarbetet om skrik i spel inom genren survival horror*, där Anna undersökte upplevda skillnader mellan kvinnligt och manligt skrik, har lett vidare till ett projekt på Högskolan. Nu jobbar Anna, tillsammans med några av sina tidigare lärare, vidare med ämnet och utgångspunkten är hennes ex-jobb.

      – Det är verkligen jättekul, men jag vill hålla alla dörrar öppna. Projekt, eget företag eller kanske en masterutbildning? Genom spelutvecklingsutbildningen har jag verkligen fått bättre självförtroende, landat i att jag kan och att man ska göra det man brinner för.

      *Survival horror – överlevnadsskräck på svenska, är en genre av skräckspel där spelaren ska överleva, oftast med få resurser, exempelvis vapen med lite ammunition, eller inga vapen alls.

      Läs mer om Dataspelsutveckling - ljud
      Läs mer om fristående kurser i ekonomi

      Publicerad: 2023-04-20
      Senast ändrad: 2023-04-20
      Sidansvarig: webmaster@his.se