Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Kunskapen är livsviktig, den räddar liv och minskar lidande”

      Publicerad 5 augusti 2021

      Vårterminen 2021 drog magisterutbildningen Folkhälsovetenskap: smittskydd och vårdhygien igång på Högskolan i Skövde för femte gången. Intresset för ämnet har ökat, och fler än någonsin antogs till programmet. En av studenterna är Malin Nordberg, som har arbetat som sjuksköterska på neonatalen i Huddinge. Just nu jobbar hon deltid på en hjärtavdelning på Södertälje sjukhus, samtidigt som hon pluggar.

      Desinfektionsmedel på lektion för distriktsjuksköterskor

      Varför valde du att läsa Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien?

      – Åh det finns många anledningar. Dels har jag själv varit patient och haft en central venkateter under några månader. Redan där började min förståelse för hur viktigt det är med kunskaper om vårdhygien, för att inte orsaka patienter mer lidande och vårdskador. Under sjuksköterskeutbildningen hade vi väldigt bra och engagerade lärare i mikrobiologi, vårdhygien och patientsäkerhet. De ökade verkligen mitt intresse för ämnena och jag skrev mitt examensarbete om just patientsäkerhet. Neonatalen i Huddinge, där jag har arbetat tidigare, ligger långt fram när det kommer till vårdhygien och det är självklart att man gör allt man kan för att undvika att någon ska drabbas av en vårdskada. Jag hann inte jobba så länge innan covid-19-pandemin bröt ut och då kände jag direkt att jag vill öka på min kunskap om det här ämnet nu. Då det är så viktigt att utgå från evidens för att kunna fatta rätt beslut och jag vill kunna bidra i de här frågorna framöver.

      Varför är det viktigt att det finns personer med kunskap inom smittskydd och vårdhygien?

      – Det är viktigt med kunskap i vårdhygien för att förhindra att patienter drabbas av vårdrelaterade infektioner. Kunskap i smittskydd är viktigt för att kunna förhindra att människor förlorar sina liv, som i den pågående pandemin. Den här kunskapen är livsviktig, den räddar liv och minskar lidande.

      Vad har varit bäst hittills?

      – Bäst hittills har varit att få träffa lärare och kollegor som också är intresserade av de här frågorna. Det är ett så härligt gäng! Nu ser jag fram emot all kunskap jag kommer att få med mig samt de nya stimulerande kontakterna vi skapar med varandra.

      Vad hoppas du jobba med efter avslutad utbildning?

      – Mitt främsta mål är att kunna bidra till minskat lidande, ökad patientsäkerhet och att arbeta för att främja hälsa på individ- och samhällsnivå. Jag är en evidenssökare så att sammanställa kunskapsläget och att arbeta med hälsofrämjande arbete i team passar mig. Att forska känns också väldigt intressant. Att främja hälsa för barn ligger mig alldeles extra varmt om hjärtat och är en av mina stora drivkrafter. Därför vill jag gärna jobba med folkhälsa, smittskydd och vårdhygien utifrån barnperspektivet.

      Läs mer om Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien - magisterprogram.

      Kontakt

      Lektor i folkhälsovetenskap

      Publicerad: 2021-08-05
      Senast ändrad: 2021-08-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se