Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Skaraborgs Akademi utser hedersskaraborgare, delar ut pris och föreläser

   Publicerad 15 november 2021

   Det är alltid lika uppskattat när Skaraborgs Akademi fram på höstkanten besöker de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde. I år kommer de torsdagen den 18 november och ska då utse Årets hedersskaraborgare, som också finns på plats. Skaraborgs Akademi delar även ut priset till den doktorsavhandling på Högskolan som särskilt utmärkt sig under det senaste året. Dessutom föreläser akademiledamöterna Sören Häggroth, före detta statsråd, och Akademins sekreterare Karl-Erik Tysk.

   Sören Häggroth. Bilden är ett montage.

   Skaraborgs akademi besöker Högskolan i Skövdes populärvetenskapliga café 18 november. Akademins ordförande Sören Häggroth föreläser.

   Skaraborgs Akademi består av aderton ledamöter, namnkunniga skaraborgare i förskingringen och har som syfte ”att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet”. Det gör de bland annat genom att utse Årets hedersskaraborgare. Sedan Sixten Västgöta-Bengtsson blev den förste 1998 har många namnkunniga skaraborgare fått ta emot denna hederstitel, bland andra Robert Gustafsson, Jan Guillou, Olof Lagercrantz, kronprinsessan Victoria, Per Oscarsson och Gert Wingårdh och senast förra året deckarförfattarinnan Kristina Appelqvist.

   – Som vanligt vill vi hålla valet av Årets hedersskaraborgare hemligt så länge som möjligt. Därför får alla nyfikna vänta till föreläsningskvällen för att få veta vem det är. Men så mycket kan jag säga att det rör sig om en ung, internationellt känd konstnär, berättar Skaraborgs Akademis sekreterare Karl-Erik Tysk.

   Hedersskaraborgare på plats

   Hedersskaraborgaren kommer att vara på plats för att ta emot utmärkelsen och får också möjlighet att både tacka och berätta om sig själv och sitt värv. Men kvällen inleds med att Skaraborgs Akademi delar ut sitt pris till den doktorsavhandling som förtjänar särskild uppmärksamhet. I år går äran och de 10 000 kronorna till Pilleriin Sikka, lektor i kognitiv neurovetenskap, Institutionen för biovetenskap. Hennes avhandling har titeln ”Dream Affect” och fokuserar på drömforskning och undersöker bland annat vad känslor är och hur drömmens påverkan kan mätas. Priset sponsras av Länsförsäkringar Skaraborg och mottagaren utses av Högskolan i Skövdes fakultetsnämnd.

   Föreläsningar om makt i Skaraborg – och svampar!

   Precis som de tidigare besöken på Högskolan kommer två av Akademins ledamöter föreläsa under kvällen. I år är det Akademins preses, alltså ordförande, Sören Häggroth och sekreteraren Karl-Erik Tysk. De har valt att berätta om ”Från byalag till region – 1 000 år av makt i Skaraborg” respektive ”Samtal över riksgränser – dialog med tickor”. Tickor som i svampen tickor!

   Sören Häggroth är filosofie doktor i statskunskap och tidigare statssekreterare på Finansdepartementet respektive Inrikesdepartementet. Han har också varit generaldirektör och chef för Fortifikationsverket.

   Karl-Erik Tysk är en av veteranerna i Skaraborgs Akademi och dess ständige sekreterare sedan bildandet 1998. Han är präst och har tjänstgjort på en rad platser i och utanför Skaraborg. Karl-Erik Tysk är också känd för sitt mångåriga engagemang för kontakterna mellan Sverige och Gammalsvenskby i Ukraina.

   Karl Erik Tysk. Bilden är ett montage.

   Karl-Erik Tysk är Skaraborgs Akademis ständige sekreterare.

   De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Publicerad: 2021-11-15
   Senast ändrad: 2021-11-15
   Sidansvarig: webmaster@his.se