Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Maria hittade rätt inom ekologi och hållbarhet

   Publicerad 13 april 2022

   En del vet redan på gymnasiet att de ska plugga vidare på högskola och framförallt vad de vill läsa. För andra handlar det istället om att testa sig fram. Maria Enskog hade hunnit med andra utbildningar, jobbat inom vården och bildat familj när hon hittade rätt utbildning och började studera på Högskolan i Skövde.

   Maria Enskog växte upp i Lidköping vid Vänern och bor där med sin familj. På gymnasiet läste hon medieprogrammet, men valde därefter att utbilda sig till undersköterska. Efter några år började Maria studera till förskollärare, men på praktiken insåg hon att det inte var rätt, hoppade av och återvände till vården. Först efter flera år stod det klart för Maria vad hon skulle plugga då hon fastnade för programmet som idag heter Ekologi och hållbar utveckling. Det blev tvära kast från vård- och omsorg till en utbildning med fokus på miljö och hållbara resurser.

   – Ända sen jag var liten har jag varit intresserad av miljön och drömde om att jobba på Världsnaturfonden, WWF. Det här är ett litet steg i rätt riktning, säger hon.

   När Maria började på programmet hade hon ingen aning om vad hon skulle arbeta med efter studierna. Sedan drygt två år jobbar hon som miljöinspektör i Vara kommun.

   – Redan under min sista termin fick jag erbjudande om tjänsten. Jag höll på med mitt examensarbete, men tackade ja. Jag fick sen tjänstledigt en dag i veckan och skrev klart mitt ex-jobb ett halvår senare.

   Tillgodoräkna sig tidigare studier

   Maria saknade gymnasiekursen Naturkunskap b för att ha behörighet till programmet, men fick tillgodoräkna mig kunskapen från utbildningen till undersköterska.

   – Men min första dag på Högskolan hade vi kemi och det hade jag inte läst sedan i ettan på gymnasiet. Det var en tuff start, men jag klarade det. Vi var en liten klass och jag kände mig trygg. Jag pendlade med buss mellan Lidköping och Skövde, för mig var det jättehärligt att få den tiden för mig själv så det fungerade väldigt bra.

   Att många i klassen var yngre än Maria var inget hon reflekterade över, utan hon vill lyfta att det fungerar bra att studera även med yngre barn hemma. Att planera sin egen tid är en stor fördel.

   – För mig fungerade det väldigt bra att studera eftersom man har ett stort eget ansvar och kunde styra en hel del. Mina barn behövde inte vara så långa dagar på fritids då man disponerar sin egen studietid. Jag vill verkligen lyfta att man ska våga plugga även om man har barn, jag tyckte absolut inte att det var något hinder, utan snarare en möjlighet.

   Bra grund för jobb inom miljöområdet

   Maria konstaterar att utbildningen är bred och ger en bra grund för olika tjänster med fokus på miljöområdet.

   – Man lär sig verkligen grunderna i utbildningen och sen lär man sig mycket när man börjar jobba. När jag började fick jag höra att det tar minst två år innan man lärt sig jobbet som miljöinspektör och det är skönt att höra. Jag lär mig saker hela tiden, men jag har verkligen nytta av utbildningen i mitt arbete. Vi läste ekosystem, naturvärdesklassning och miljölagstiftning. Det har jag med mig hela tiden och jobbet ger mig utmaningar och är stimulerande.

   Läs mer om programmet Ekologi och hållbar utveckling

   Publicerad: 2022-04-13
   Senast ändrad: 2022-04-13
   Sidansvarig: webmaster@his.se