Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   "Har du funderat på att studera? Våga!"

   Publicerad 14 april 2022

   – Våga studera, om du har tänkt tanken, säger Ebba Isacson, som tar examen i vår. Ebba har pluggat både på distans under pandemin och på plats på campus, hon har jobbat deltid i dagligvaruhandeln under studietiden och driver dessutom ett eget företag. Hon är målmedveten och ambitiös och har siktet inställt på att arbeta inom HR.

   Ebba Isacson är från Skövde och efter samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på gymnasiet började hon arbeta inom restaurangbranschen och sen inom handeln. På Willys har hon ansvarat för ledning och fördelning av arbetsuppgifter i team och även för en avdelningens dagliga verksamhet. Hon insåg snart att jobba med människor, stötta dem och se dem utvecklas var något som passade henne.

   – Jag tycker att det är kul att arbeta med människor och trivs även i ledarrollen, men visste inte först exakt vad jag skulle läsa vidare inom. Men utbildningen Personal, organisation och ledarskap är ett brett program som även ger fördjupning inom vissa områden, så det passade mig.

   Inte tappa kontakten med arbetslivet

   Hösten 2019 började hon läsa på Högskolan och hon konstaterar att klassen var bra och att de snabbt blev ganska tajta. I mars 2020 ändrades situationen över en natt, från heltidsstudier på campus till distans. 

   Vad skulle du säga är de största utmaningarna med att plugga på högskola?

   – Disciplinen, särskilt under pandemin. Man måste ha viljan att klara av studierna och kunna fokusera på dem. Jag upplever att vi har fått bra stöd av lärarna och tycker att det är mer coachning och stöd på Högskolan jämfört med vad jag upplevde på gymnasiet. Kontakten med lärarna är också bättre och när vi har framfört våra åsikter har de lyssnat och kommit med lösningar.

   För Ebba innebar distansundervisningen även möjligheter att i större uträckning kunna planera sin tid och gav utrymme för att kombinera studier med arbete.

   – Jag är tjänstledig från Willys men valde att jobba 40 procent och ibland mer, men däremot mindre under tentaperioder, men annars så funkade det. För mig var det viktigt att inte tappa arbetslivet och sen är det roligt att utvecklas på flera områden.

   Ebba driver också ett eget företag inom marknadsföring och kommunikation, och där kan hon själv styra sin arbetstid och olika uppdrag. För många är hon ett välkänt ansikte på Instagram.

   – Jag började med Instagram redan 2017 och hade då stort fokus på träning och ville inspirera andra. Jag började få allt fler följare, sen har det vuxit och idag är kontot en mix av träning, mat, studier, ja min vardag. Det blev en del samarbeten med företag och jag insåg snart att det fanns möjlighet att ta betalt för bilder och inlägg. Det är fantastiskt roligt, speciellt att få inspirera samtidigt som jag får jobba med min hobby att fotografera, filma och redigera.

   Examensarbete om kvinnliga chefer

   I slutet av mars skrev Ebba sin sista tenta och nu är det fullt fokus på examensarbetet som hon skriver tillsammans med en klasskompis. Duon var tidigt enig om att de ville skriva om kvinnor, och specifikt vilka framgångsfaktorer som ligger bakom kvinnliga chefer på höga chefspositioner verksamma i privat sektor.

   – Vi har genomfört ett antal intervjuer med kvinnliga chefer. Det är jättespännande att höra och de ger en liten annan bild än det vi läst och trott, konstaterar Ebba.

   Har du några tips/råd till de som funderar på att börja plugga?

   – Ja, har man tanken på att börja läsa, då ska man våga göra det. Här läser man två kurser i taget och examinerar av till skillnad från gymnasiet då man har många fler kurser samtidigt. Och du kan studera när som helst, oavsett ålder. Det är en himla rolig tid. Så våga! Vad man än läser så är det en trygghet att ha en utbildning, det är den jag konkurrerar med nu när jag ska söka jobb.

   Vilken del av din utbildning har varit roligast?

   – Framför allt ledarskap och arbetsrätt. Men också gruppsykologi är intressant, och nu kan utifrån teorier sätta ord på saker som jag ser i praktiken. Ekonomikurserna i ettan har också varit givande och riktigt bra att ha med sig. Vissa utbildningar inom det här området har inte lika mycket ekonomi, men det är en klar fördel att det är så i Skövde. Även lokala företag har uppmärksammat att det är en tillgång.

   Målet är att jobba inom HR och gärna i en ledande roll. Även om hon har tyckt om att studera, vill Ebba ut i arbetslivet och få praktisk användning av sina kunskaper.

   – Jag hoppas det dyker upp någon möjlighet och det finns en del jobb att söka. Jag är stolt över att jag klarat utbildningen. När jag sökte var jag rädd att jag inte skulle komma in, eller att jag inte skulle klara det. Det är lätt att tvivla på sig själv men man klarar mer än man tror, så det är bara att våga!

   Läs mer om programmet Personal, organisation och ledarskap

   Publicerad: 2022-04-14
   Senast ändrad: 2022-04-14
   Sidansvarig: webmaster@his.se