Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Från ekonomistudier i Skövde till ambassadjobb i Asien

      Publicerad 1 juli 2021

      Karin Gregebo läste ekonomi och språk på Högskolan i Skövde och drömde tidigt om att arbeta utomlands. Efter studierna började hon jobba inom Försvarsmakten och fick tjänstgöra både i Afghanistan och i Mali. Nu arbetar hon på Sveriges ambassad i Kambodja och vid årsskiftet går flytten för familjen Gregebo till Malaysia.

      fbt

      Karin Gregebo är uppvuxen i Mariestad och efter att ha läst ekonomi på gymnasiet kändes det självklart att läsa vidare på Högskolan i Skövde. Efter fyra års studier i Skövde började Karin läsa en masterutbildning på Handelshögskolan i Göteborg, men efter bara två veckor var hon tillbaka.

      – Jag fick en projektanställning som ekonomihandläggare på Trängregementet i Skövde och efter fyra års studier så ville jag gärna börja jobba.

      För Karin var det en ny värld, en värld som hon stannade i under ett decennium.

      – Jag trivdes väldigt bra och efter min projektanställning blev jag uppmuntrad av en kollega att söka utlandstjänstgöring som ekonomichef. Chefen för min blivande enhet trodde på mig och ville ha med mig till Afghanistan.

      Karriär utomlands

      Karin fick tjänsten och genomgick en grundläggande soldatutbildning för civilanställda under några månader, en slags komprimerad värnplikt. För den då 24-åriga Mariestadstjejen var det starten på en karriär med många placeringar utomlands. Under ett halvår var hon på plats i Afghanistan och bodde på en internationell camp.

      – Det är ett väldigt inrutat och enkelt liv. Vi jobbade i stort sett sju dagar i veckan, vi åt och tränade tillsammans och blev väldigt tajta, nästan som en liten familj. Det blir en trygghet i det och jag växte väldigt mycket som person under den här tiden och lärde mig mycket om mig själv.

      Efter första utlandstjänstgöringen i Afghanistan följde en flytt till Stockholm för jobb på Insatsstaben på Försvarsmaktens Högkvarter. Efter fem-sex återkommande tjänstgöringar i Afghanistan följde flera kortare placeringar i Mali under några år där hon också träffade sin blivande make, Marcus. Men efter tio år i Försvarsmakten gick Karin vidare.

      – Utrikesdepartementet sökte personer till Utrikesadministratörsprogrammet, UAP, och Marcus tyckte jag borde söka. Själv var jag mer tveksam, eftersom jag trivdes så bra på mitt dåvarande jobb inom försvaret, men jag sökte och fick genomgå olika tester och blev antagen till utbildningen som varade fem månader.

      Den första placeringen med treårskontrakt för Karin blev i Ouagadougou, huvudstad i Burkina Faso och grannland till Mali.

      På väg till Malaysia

      Sedan hösten 2020 är familjen Gregebo som även består av tvååriga dottern Havanna bosatt i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Marcus är tjänstledig från sitt arbete inom Försvarsmakten och studerar på distans.

      – Här blev det också lite av en chock för när vi varit här i två månader fattade Sveriges regering beslut om att ambassaden ska avvecklas. Vi hade planerat för tre år, men till årsskiftet flyttar vi istället till Malaysia där jag ska börja jobba på ambassaden i Kuala Lumpur.

      Familjen bor i en möblerad lägenhet i storstaden och Karin tar en tuk-tuk till jobbet. Hon arbetar som förste ambassadsekreterare

      – Det är ganska nära till ambassaden, men jag tycker inte att man vänjer sig vid värmen. Nu står regnsäsongen för dörren så det är fuktigare, molnigare och 35-40 grader. Jag tycker det är jättevarmt hela tiden. Havanna går på en internationell förskola och vi har en nanny, men på grund av covid-19 har Kambodja det senaste halvåret infört hårda restriktioner med flera nedstängningar för att förhindra smittspridningen.

      – Skolorna är stängda och det senaste som hänt är att myndigheterna infört lockdown där staden delats in i zoner och förbud mot att förflytta sig mellan vissa zoner har införts. Det har gjort att Havannas nanny inte har kunnat komma till oss. Jag och in man har alternerat jobb och studier med att vara hemma med Havanna. Hon har blivit van med digitala möten, både med sin förskola och med mitt jobb.

      Innan nedstängningarna i landet hann familjen besöka templet Angkor Wat som är Kambodjas största sevärdhet.

      – Jag var där för åtta år sedan och då var det tusentals av turister. Nu var vi där en morgon och då var det tio personer. Det var väldigt speciellt.

      Bad i Vänern och lösgodis

      I sommar kommer familjen hem till Sverige i några veckor.

      – Vi bor i Mariefred, men det blir självklart besök hos familjen och släkten i Mariestad och vi kommer även vara en del tid i sommarstugan i närheten av Torsö. Då ska vi åka båt, bada, njuta av grönskan, gräsmattor och skogen, sådant som jag verkligen saknar här. Och så saknar jag svenskt lösgodis förstås, säger Karin.

      Publicerad: 2021-07-01
      Senast ändrad: 2021-07-01
      Sidansvarig: webmaster@his.se