Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Ekonomstudenten Therese vill bidra till ökad hållbarhet

   Publicerad 4 januari 2021

   Att Therese Öhlin skulle plugga ekonomi har hon varit säker på sen högstadietiden. När hon flera år senare tittade på olika ekonomprogram föll valet på Högskolan i Skövde. Till våren tar hon sin examen. - Kombinationen med ekonomi och hållbarhet som finns på Högskolan kändes självklar för mig, säger hon.

   I början av hösten 2018 gick Therese Öhlins flyttlass från föräldrahemmet i Stockholm till Skövde. Hon hade då jobbat några år efter studenten och var redo att börja plugga igen. Valet föll på Ekonomprogrammet – ekonomi och hållbarhet. Och både utbildningen och Skövde passar henne bra.

   – Jag trivs med att det är en mindre stad och ett mindre lärosäte. Det är en familjär känsla och jag fick ett väldigt bra välkomnande när jag började läsa här. Det finns alltid någon att prata med och det är nära till allting. Man behöver ingen bil för att ta sig runt.

   Första året är gemensamt för förstaårsstudenterna på de olika ekonomprogrammen. Några av kurserna som ingår är företagsekonomi, juridik och statistik. En gemensam start bidrar också till att studenterna lär känna varandra. Under andra året läggs mer fokus på inriktningen mot hållbarhet.

   – För mig var det just både ekonomi och hållbarhet som lockade. Det var ett självklart val och i mitt arbete framöver vill jag kunna bidra till och arbeta för en ökad hållbarhet. Det är ett väldigt aktuellt ämne och det är viktigt att aktivt jobba för att vi ska ha en bra planet att leva på. Vi läser mycket som både går att applicera i arbetet med olika företag och organisationer, men också i privatlivet. Agenda 2030 med de globala målen för hållbar utveckling är inte så långt bort i tiden, konstaterar Therese.

   Läser ihop med biovetarna

   Kurserna som ingår i utbildningen med fokus på hållbarhet läser ekonomerna tillsammans med studenter från Biovetenskapsprogrammet – biologiska resurser och hållbar utveckling.

   – Det är jättekul att vi läser ihop med dem för då lär vi känna dem också. I utbildningen ingår kurser i bland annat miljölagstiftning och i hållbar utveckling. I en av kurserna jobbade vi mer praktiskt och fick i uppdrag att kontakta var sitt företag för att ta reda på hur företaget jobbade med miljö- och hållbarhetsfrågor utifrån olika lagstiftningar.

   Therese valde Unilabs på Skaraborgs sjukhus i Skövde och fokus på laboratoriedelen.

   – Det är ett företag som med sin verksamhet har mycket kemikalie-och avfallshantering. Men eftersom de hyr lokalerna måste de förhålla sig till fastighetsägarna, så det var intressant att höra hur de jobbade med de här frågorna.

   Redovisningsekonom eller företagscoach

   Till våren tar Therese examen och innan pandemin kändes det självklart att hon skulle söka jobb direkt och arbeta med redovisning, men nu funderar hon på att läsa vidare. Magisterprogrammet Ledarskap och verksamhetsutveckling på Högskolan i Skövde är det hon siktar på.

   – Då kan jag jobba som företagscoach och hjälpa företag att arbeta med hållbarhetsfrågor. Så jag har ju två olika inriktningar att ta ställning till, antingen redovisning eller läsa vidare och bli företagscoach.

   Oavsett hur det blir är tanken att vara kvar i Skövde ett tag till. Hon trivs bra här. På fritiden, när hon inte jobbar extra i en butik eller umgås med vännerna, löptränar hon gärna i motionsspåren på Billingen eller tränar på gym. När det gäller råd till blivande ekonomstudenter lyfter hon två saker. Hon poängterar att det är tuffa kurser i början, men roliga så hon uppmanar nya studenter att verkligen satsa på studierna och ge det en chans. Ett annat tips är engagera sig i studentlivet.

   – Det finns många olika föreningar och jag har själv varit aktiv i föreningen för oss ekonomstudenter. Det är jättekul, det händer alltid något och det är en jättemöjlighet. De evenemang vi ordnade för studenterna var väldigt uppskattade och det är härligt att träffa nya människor. Visst är läget annorlunda nu, men man får göra det bästa av situationen konstaterar hon och vi säger hejdå på Zoom.

   Läs mer om Ekonomprogrammet - ekonomi och hållbarhet

   Publicerad: 2021-01-04
   Senast ändrad: 2021-01-04
   Sidansvarig: webmaster@his.se