Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Hormonet som kan programmera foster till bättre hälsa

      Publicerad 14 april 2021

      Döttrar till kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) löper ökad risk att diagnostiseras med samma syndrom. Det kan medföra en rad hälsoproblem och svårigheter att bli gravid. En ny studie visar dock lovande effekter av hormonet adiponektin under fosterlivet. – Det programmerar fostret till en bättre hälsa senare i livet, säger Anna Benrick, biträdande professor i biomedicin vid Högskolan i Skövde.

      Human fetus with internal organs, 3d illustration

      PCOS är ett vanligt tillstånd och drabbar mer än var tionde kvinna. Tillståndet karaktäriseras av ökad mängd manligt könshormon, mensrubbningar, insulinresistens, fetma och svårigheter att bli gravid.

      Anna Benrick berättar att orsaken till PCOS inte är klarlagd men miljön under fosterlivet, som exponering för manligt könshormon via mammans blod, tros vara en viktig faktor.

      Fostermiljön spelar en avgörande roll

      Det faktum att döttrar till kvinnor med PCOS löper en ökad risk att drabbas av PCOS talar för att fostermiljön kan spela en avgörande roll. Anna Benrick har tillsammans med sina kollegor undersökt hur hormonet adiponektin under fosterlivet kan påverka avkommans ämnesomsättning och hälsa i vuxen ålder.

      – Vi upptäckte att förhöjda nivåer av adiponektin hos möss under graviditeten har positiva hälsoeffekter hos avkomman, som till exempel minskad fettmassa och bättre blodsockerreglering, säger Anna Benrick.

      Programmerar fostret till bättre hälsa senare i livet

      Överviktiga kvinnor och kvinnor med PCOS har lägre nivåer av adiponektin under graviditeten, vilket kan kopplas till barn som föds stora för sin ålder. Dessa barn löper i sin tur större risk att drabbas av fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes i vuxen ålder.

      Studien visar att adiponektin-exponering under fosterlivet programmerar avkomman till en bättre metabol hälsa senare i livet. Avkomman har inte förhöjda nivåer av adiponektin som vuxna men har trots det mindre fettmassa och bättre blodsockerkontroll.

      – Det öppnar för möjligheten att ett framtida läkemedel som verkar via adiponektin skulle kunna ges till kvinnor som är överviktiga eller drabbats av PCOS för att skydda barnet mot de negativa hälsoeffekter som är kopplade till fetma och PCOS under graviditet, säger Anna Benrick.

      Upptäckten skulle kunna hjälpa framtida generationer kvinnor som fötts av mödrar med PCOS till en bättre hälsa och öka deras chanser till att bli gravida. I en tidigare studie har Anna Benrick Benrick även visat att hormonet adiponektin har egenskaper som skulle kunna hjälpa kvinnor med PCOS genom att mildra symptomen.

      Mer om forskningen

      Forskningen finansierades av Vetenskapsrådet, Magnus Bergvalls stiftelse och Hjalmar Svenssons stiftelse och är ett samarbete mellan forskare vid Högskolan i Skövde, Göteborgs Universitet och Karolinska Institutet.

      Läs den vetenskapliga artikeln: Maternal adiponectin prevents visceral adiposity and adipocyte hypertrophy in prenatal androgenized female mice i FASEB Journal.

      Relaterad forskning: Höga testosteronnivåer under graviditeten ökar risken för PCOS i flera generationer, Adiponectin protects against development of metabolic disturbances in a PCOS mouse model

       

      Publicerad: 2021-04-14
      Senast ändrad: 2021-04-14
      Sidansvarig: webmaster@his.se