Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Träffsäker Mariestadsbo är Årets hedersskaraborgare

   Publicerad 17 november 2022

   Philip Jönsson har en guldmedalj från Paralympics och han har tävlat på VM i såväl Australien som Sydkorea. Den 28-åriga sportskytten från Mariestad är 2022 års hedersskaraborgare och bakom priset som delats ut sedan 1998, står Skaraborgs Akademi.

   210830 Philip Jönsson of Sweden with his gold medal at Paralympic Village during day 6 of the Tokyo 2020 Paralympic Games on August 30, 2021 in Tokyo. Photo: Elias Håkansson / Swedish Paralympic CommitteeBild: Sveriges Paralympiska Kommitté

   Årets hedersskaraborgare, ett riktigt stort grattis! Hur känns det?
   – Tack, för mig känns det oerhört hedrande och stort att jag får den här utmärkelsen. Jag är en riktig urskaraborgare och för mig är Skaraborg där jag har ett hem och min trygghet.

   Varför tror du att juryn valde dig?
   – Dels för att jag tog guldmedalj, dels för min inställning till livet. Jag försöker att alltid att vara positiv till det mesta och se lösningar istället för problem. Jag som person är bevis för att saker och ting går. Jag hoppas också att jag kan vara en förebild för andra funktionshindrade.

   Hittade sin sport under prova på-dag

   Philip Jönsson har alltid varit födelsestaden Mariestad trogen. Han har vuxit upp i en familj där alla tycker om idrott och som sex-sjuåring började Philip att spela innebandy och sen även fotboll.

   – När jag var fyra och ett halvt år fick jag diagnosen Duchennes muskeldystrofi, en progressiv muskelsjukdom. Ju äldre jag blev, desto svårare blev det för mig att spela fotboll, berättar Philip Jönsson.  

   Han ville hitta någon annan sport som han kunde utöva trots sin funktionsnedsättning. En prova på-dag hos Mariestads skyttegille fick honom att fastna för skytte. Under sex år tränade han aktivt och tävlade i skytte runt om i Skaraborg.

   – Jag ville vidare, men att stå upp och skjuta var fysiskt omöjligt för mig som satt i rullstol – jag var nära att lägga av. Då började en äldre rullstolsburen dam, Kristina Norlander, i klubben och hon tyckte att jag var duktig. Hon hade kontakt med en talang- och breddansvarig inom parasporten och såg till att jag fick åka på ett prova på-läger. Det var riktigt kul, och på den vägen är det.

   Sen dess har det varit många tävlingar runt om i världen. Philip är nyss hemkommen från VM i Förenade Arabemiraten där det blev en fjärdeplats i finalen för 10 meter liggande skytte. Till vardags jobbar Philip halvtid på ett företag som tillverkar luftgevär, så både arbetstid och fritid handlar om skytte.

   – När det gäller träning så har jag alltid tränat hemma. Det går bra eftersom vi har ett stort hus och jag kan skjuta inomhus, fast en gång var jag nära att träffa mamma i armen.

   Pappa hängde på guldmedaljen

   Du har tävlat på flera VM, världscuper och deltagit i två Paralympics. På Paralympics Tokyo 2020 (som på grund av pandemin hölls 2021) blev du olympisk mästare i 10 meter luftgevärsskytte, hur känns det att ha en guldmedalj från Paralympics?    

   – Det var fantastiskt att jag verkligen lyckades att prestera på den viktigaste dagen. Jag har tävlat mot samma personer på i stort sett varje tävling, men att det var jag som lyckades var underbart.

   Dina föräldrar har alltid varit med dig på tävlingar som dina assistenter. Din pappa har också rollen som laddare och laddar vapnet innan du kan skjuta.

   – Ja, mina föräldrar är de personer som känner mig allra bäst och de har alltid ställt upp. Vid prisutdelningen i Tokyo skulle vi idrottare, på grund av strikta regler under pandemin, själva ta på oss medaljen, men för mig var det inte fysiskt möjligt. Min pappa fick då hänga guldmedaljen runt min hals och det var otroligt stort för oss båda.

   Vad händer framöver?
   – Det är en del världscupstävlingar och så är målet att kunna delta i Paralympics i Paris 2024, men då gäller det att placera sig bra i vissa tävlingar framöver.

   Philip Jönsson tog emot sitt pris som Årets hedersskaraborgare den 17 november under Skaraborgs Akademis helkväll på Högskolan i Skövde.

   Publicerad: 2022-11-17
   Senast ändrad: 2022-11-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se