Veera Jokinen från Nokia i södra Finland, har under de tre senaste åren studerat vid Högskolan i Skövde. – Jag valde att studera biomedicin i Skövde för programmets kursutbud och Högskolans internationella atmosfär, säger Veera Jokinen.
Många studenter som bestämmer sig för att läsa utomlands väljer ofta länder som är ganska långt hemifrån och med en annan kultur. Så är inte fallet för Veera Jokinen. Hon lämnade Finland för att studera i Sverige och vid Högskolan i Skövde.
– Biomedicinprogrammet vid Högskolan i Skövde har en intressant kursstruktur. Jag var säker på att jag skulle få en stark och konkurrenskraftig utbildning genom att studera Biomedicinprogrammet i Skövde och att jag skulle få chans att möta många internationella studenter och bra lärare och professorer.
På gymnasiet läste Veera en mängd olika ämnen, allt från rysk litteratur till astrofysik. Men hennes stora intresse har alltid naturvetenskap och hon bestämde sig tidigt för att läsa biomedicin.
Hur är lärarna på Biomedicinprogrammet?
– Lärarna är engagerade i undervisningen och är alltid tillgängliga under kontorstid och via e-post. De strävar efter att ge studenterna exempel från det verkliga arbetslivet, både från den akademiska världen och näringslivet, vilket gör utbildningen praktisk och engagerande. Undervisningen sträcker sig från föreläsningar till studentledda seminarier och diskussioner som utmanar oss och utvecklar inlärnings-, presentations- och interaktionsförmåga.
Hur är labstudierna?
– En stor fördel med Biomedicinprogrammet är att kurserna innehåller en praktisk laboratoriebaserad del följt av en skriftlig labbrapport. Laborationsuppgifterna ökar gradvis i svårighetsgrad, vilket gör det möjligt för studenter att utveckla problemlösningsförmåga och olika tekniker. Handledarna gör ett fantastiskt jobb för att uppmuntra studenterna till individuellt vetenskapligt tänkande.
Vad har varit den bästa delen av Biomedicinprogrammet?
– De praktiska laborationerna och olika projekt i kurserna har varit mina favoritdelar i programmet, eftersom de kräver praktisk tillämpning av de teoretiska studierna. Efter ett tag börjar alla inlärda begrepp att knytas ihop, det gillar jag. Programmet har en otrolig blandning av internationella studenter från hela världen. Många utbytesstudenter från partneruniversitet läser också samma kurser, så det har varit ett fantastiskt tillfälle att lära känna nya människor. Högskolan i Skövde har ett stort antal partneruniversitet och jag fick därför möjlighet att studera en termin på King's College London.
Återvänder snart till Sverige
Veera har precis avslutat sina studier vid Högskolan i Skövde och kommer inom kort åka hem till Finland, men bara för sommaren.
– Min tid i Skövde är slut. Jag har haft turen att kalla Skövde mitt hem de senaste tre åren! De här åren i Skövde och Sverige har varit fulla av intressanta kurser, trevliga människor, många nya vänner och fantastiska resor i den vackra naturen.
Men redan till hösten kommer Veera tillbaka till Sverige och då ska hon studera masterprogrammet i medicinsk forskning i Uppsala.
– Under studietiden i Skövde har mitt intresse för immunologi och cellsignalering vuxit. Jag fick möjligheten att studera aktiviteten hos en viktig inflammatorisk signalväg i humana immunceller och dess konsekvenser i immunsvar mot cancer under mitt examensarbete. Det var oerhört intressant och jag skulle vilja fortsätta arbeta med cancerimmunologi och kombinera det med en framtid som forskare.