Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   "Att läsa till ingenjör öppnar många dörrar"

   Publicerad 9 februari 2022

   Josefine Tempsch flyttade till Skövde 2016 efter att hon skrivit kontrakt med Skövde HF. Hon skulle spela handboll i första hand och plugga i andra hand. Men skador gjorde att det blev ett allt större fokus på studierna. Nu jobbar Josefine som projekteringsingenjör på Skövde kommun och vill aldrig flytta härifrån.

   Assar

   Foto: Tobias Andersson

   Ända sedan Josefine Tempsch var liten har hon varit intresserad av teknik och velat ta reda på hur olika saker fungerar. På gymnasiet läste hon teknikprogrammet med inriktning teknisk design och funderade först på att studera till byggingenjör, men bestämde sig för ingenjörsprogrammet vid Högskolan i Skövde.

   – För mig var det optimalt med bred ingång. Det innebär att man under första året får testa de olika inriktningar som finns inom utbildningen innan man bestämmer sig. Jag fastnade för inriktningen till maskiningenjör med bland annat hållfasthetslära. Visst är det mycket matte och fysik, men jag har det intresset och så är det grymt tillfredsställande när polletten faller ner och man fattar. Och var lugn, alla kommer dit, säger hon.

   Josefine trivdes bra på Högskolan i Skövde och med studentlivet.

   – Hela utbildningen var otroligt rolig. Klasserna var små, vi hade en härlig sammanhållning och hjälpte varandra genom utbildningen. Och man får ett otroligt stöd från lärarna.

   Under sin studietid var Josefine även studentambassadör. Hon var med på olika utbildningsmässor, Öppet hus och besökte även gymnasieskolor för att berätta för eleverna om sin utbildning och om hur det är att studera på Högskolan. I juni 2020 tog hon sin kandidatexamen och visste att hon ville bo kvar i Skövde.

   – Det är en fantastiskt härlig stad och här finns det mesta. Min man är från Helsingborg och jag från Lerum, men vi vill aldrig flytta härifrån. Funderar man på att flytta hit för att plugga, kan jag bara säga att det är toppen.

   Stortrivs på jobbet

   Under sista terminen på Högskolan sökte Josefine olika tjänster och innan hon avslutade studierna hade hon fått jobb.

   – Min första tjänst var som projektingenjör på Trafikverket, men jag kände väl ganska snart att det inte var rätt för mig. Jag jobbade med olika vägetapper av E20, men arbetet var väldigt administrativt och jag hade även budgetansvar. Jag saknade att det inte var så tekniskt och kreativt, så jag sökte mig vidare.

   Sedan i höstas har hon sin arbetsplats i det stora Stadshuset i centrala Skövde. Josefine jobbar som projekteringsingenjör på Skövde kommun och stortrivs.

   – Nu jobbar jag med projektering av bland annat vägar, parker, lekparker och jag brinner verkligen för samhällsutveckling och att kunna påverka min omgivning. Jag har absolut nytta av min utbildning. Vi läste bland annat kurser i hållbar utveckling och en hel del om långsiktiga materialval. Nu jobbar jag med samhällsutveckling och tittar på hur Skövde ska planera för långsiktiga trafiklösningar som ska vara 40–50 år. Det är också mycket hållfasthetslära, beräkningar och det är kreativt. Den här tjänsten är klockren för mig och ja, det här jobbet är skitroligt! Det är på riktigt skoj att gå till jobbet.

   Utbildning som öppnar många dörrar

   Josefine konstaterar att många säkert tänker att en maskiningenjör ska jobba inom industrin.

   – Men utbildningen kan ta en vart som helst. Det finns möjligheter i alla branscher för ingenjörer. Att läsa till ingenjör öppnar många dörrar för det är så brett och har du ett tekniskt intresse är den här utbildningen en investering i dig själv.

   Läs mer om utbildningen Högskoleingenjör - bred ingång

   Publicerad: 2022-02-09
   Senast ändrad: 2022-02-09
   Sidansvarig: webmaster@his.se