Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Projekt om åldrande och vård av äldre får 3,5 miljoner

   Publicerad 9 mars 2021

   Simulering i äldredräkt genomförs som ett utbildningsmoment för alla sjuksköterskestudenter vid Högskolan i Skövde. Momentet utförs under fjärde terminen och sker i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum (SHC). Projektet som är ett led i att öka studenters insikt och förståelse för äldre personer tilldelas nu 3,5 miljoner av Familjen Kamprads Stiftelse.

   Studenter under lektion i Hälsoteknikcentrums testlägenhet

   Nyligen tilldelades Högskolans projekt "En utbildningsintervention med simulering i äldredräkt i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum för ökad insikt och förståelse för att åldras och leva med åldersrelaterade hälsoproblem" ett anslag på 3,5 miljoner från Familjen Kamprads Stiftelse.

   Projektet ger studenterna möjlighet att uppleva hur det är att vara äldre, vilket förväntas resultera i en hållbar utbildningsintervention som leder till ökad insikt och förståelse för åldrandet, äldre samt vård av äldre personer. Det världsunika lärandet vid Skaraborgs Hälsoteknikcentrum ”sätter sig i kroppen” genom att studenter får pröva äldredräkt och samtidigt genomföra vardagssysslor i olika scenarier i den tillgänglighetsanpassade lägenheten i SHC.

   Utbildningsmoment för alla sjuksköterskestudenter

   Simuleringen i äldredräkt genomförs som ett utbildningsmoment i fjärde termin för alla sjuksköterskestudenter. Utbildningen sker i en miljö bestående av ett innovationsrum och en tillgänglighetsanpassad lägenhet där hälso- och välfärdsteknik är ett naturligt inslag. Det förväntas även att den nyvunna kunskapen och det förändrade synsättet tillämpas praktiskt. Simuleringen sätter avtryck, inspirerar och engagerar studenter och personal i vård- och omsorgsverksamhet på ett sätt som leder till ett förändrat arbetssätt med inverkan på den äldre personens hälsa, välbefinnande och livskvalitet.

   – Anslaget på 3,5 miljoner har stor betydelse för den nu pågående utbildningsinterventionen som utforskas. Projektet kan nu utökas avseende delstudier, datainsamling och att följa studenter över tid, även ett år efter avslutad utbildning. De externa medlen möjliggör även att en doktorand kan anställas, berättar Catharina Gillsjö, projektledare och docent i omvårdnad vid Institutionen för hälsovetenskaper, Högskolan i Skövde.

   Projektet ingår även som en aktivitet i EU-projektet BaltSe@nior 2.0 med hemvist i SHC, där Catharina som projektledare ansvarar för samverkan med företag, målgruppen, kommuner, region och andra aktörer för att identifiera äldre personers behov i olika miljöer. Ändamålsenliga och integritetsbevarande innovativa smarta lösningar avseende service och design som leder till en användarvänlig miljö såväl inomhus som utomhus står i fokus. Liksom att skapa IT-lösningar för ökad trygghet och säkerhet i miljön.

   Kontakt

   Bitr. professor i omvårdnad

   Publicerad: 2021-03-09
   Senast ändrad: 2021-03-09
   Sidansvarig: webmaster@his.se