Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Företaget arbetar vidare med ingenjörsstudenternas ex-jobb

      Publicerad 5 juli 2021

      Studenterna David Frenger och Felicia Samuelsson på Högskolan i Skövde har omkonstruerat en snabbkopplingsserie åt företaget Parker Hannifin AB. Ett konstruktionsproblem som blev designingenjörsstudenternas examensarbete. – Nu ska företaget arbeta vidare med det vi har tagit fram och göra en funktionsprototyp för att verkligen se att arbetstrycket i kopplingarna håller, säger David Frenger.

      Studenterna David Frenger och Felicia Samuelsson var i kontakt med många företag innan samarbetet med Parker Hannifin AB blev verklighet. Det var tydligt att pandemin påverkat många företag. Parker Hannifin AB tillverkar snabbkopplingar som används för att på ett enkelt sätt kunna länka samman olika typer av ledningar. Den snabbkopplingsserie duon fick i uppdrag att konstruera om som sitt examensarbete används i exempelvis lastbilar, traktorer eller till hydrauliska verktyg.

      Många olika delar

      Snabbkopplingen är uppdelad i två olika enheter, en koppling som benämns hona och en nippel som kallas hane. På hanen finns även en ventil. I nuläget används två olika typer av adaptrar till koppling och nippel. Företaget ville möjliggöra för en likadan konstruktion på adaptrar för både hona och hane. Kan en typ av adapter användas i stället för två olika modeller påverkar det allt från lagerhållning till monteringssätt och självklart även tillverkningskostnad. Men för att möjliggöra det måste en hel del omkonstruktioner av snabbkopplingsserien ske.

      – Det kan se lätt ut, men det är ett 30-tal inre komponenter som påverkar konstruktionen. Funktionell design kan medföra en stor besparing för företaget, säger Felicia Samuelsson.

      Felicia konstaterar att de först även tänkte att konstruktionen skulle vara mer estetiskt tilltalande och inte bara funktionell, men det satte handledare stopp för efter arbetet då hade blivit allt för omfattande. Och just att göra avgränsningar är ofta en svårighet.

      – Ja, vi ville göra så mycket och även titta på formspråket, men det hade vi aldrig hunnit.

      Ett önskemål från företaget var att snabbkopplingen även skulle undersökas med hänsyn till Design for Manufacturing and Assembly för att se om optimeringar av övriga komponenter var möjligt.

      – Så det var den metoden vi valde i vårt arbete och det är många olika riktlinjer att förhålla sig till vid en konstruktion, konstaterar Felicia.

      Underlättade att vara på företaget

      David och Felicia fick trots, pandemitider, ändå möjlighet att tillbringa en hel del tid på plats på företaget.

      – Det var rätt så tomt på grund av pandemin, men för oss var det skönt att vara där. Det handlar mycket om att förstå produkten och hur över 30 komponenter fungerar ihop, så det underlättade att vi var där, konstaterar David.

      De konstaterar att det har varit mycket att läsa in sig på och att de är nöjda med att de gjorde en ordentlig planering över tidsåtgången och de olika delmomenten från början.

      – Vi har lärt oss jättemycket, allt från metoder till arbetsprocesser, ritningar, 3D-prototyper och så har vi jobbat i ett helt nytt CAD-system, säger David.

      Och lyckades ni med omkonstruktionen?

      – Ja, vi har omkonstruerat komponenter för att möjliggöra att koppling och nippel kan använda likadana adaptrar. Företaget är nöjda med det vi gjort, inte bara slutprodukten utan också processen som lett dit. De ska nu jobba vidare med det vi har tagit fram, säger de.

      Felicia och David lämnar Högskolan i Skövde som utexaminerade designingenjörer.

      – För mig var designingenjörsutbildningen en perfekt kombination av teori, kreativitet och praktiskt arbete, säger David och konstatera att det var naturligt för honom att läsa i hemstaden Skövde.

      – Jag fastnade för hur programmet profilerades, att det är en liten högskola och jag hade hört att det var bra kontakt med lärarna. Och så har det varit. Jag gillar också blandningen med det kreativa, säger Felicia.

      Nu går de vidare till arbetslivet och båda har redan fått jobb. Felicia som är från Nässjö ska arbeta för ett konsultföretag i grannstaden Jönköping och David blir kvar i Skövde där han har fått en tjänst på TMC.

      Läs mer om Högskolans ingenjörsutbildningar

       

      Publicerad: 2021-07-05
      Senast ändrad: 2021-07-05
      Sidansvarig: webmaster@his.se