Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   SOK förstärker för bättre fakta och skarpare analys

   Publicerad 3 november 2021

   Anton Kalén är statistiker och nykomling på Sveriges olympiska kommittés (SOK) sportavdelning. Uppgiften är att skapa bättre underlag för analys av idrottarnas prestationer samt bättre utvärdering av SOK:s och förbundens olika satsningar. Fokus på prestationsutveckling ska öka i SOK:s satsningar och mer siffror, rätt fakta och skarpare jämförelser är viktiga verktyg för detta. – Jag vill med avancerad datavetenskap analysera, översätta och förmedla kunskap för att stötta utvecklingen i svensk olympisk idrott, säger Anton.

   Anton Kalén

   Anton Kalén ska ge SOK skarpare analys och bättre fakta.

   Anton Kalén har jobbat som basketcoach i Sverige och Spanien, bland annat åtta år som coach för ungdomslandslag. Med en utbildning bakom sig i tillämpad statistik och idrottsvetenskap med inriktning mot prestationsanalys så har Kaléns doktorsarbete och forskning sedan fokuserat på avancerad dataanalys för prestations- och talangutveckling. Sedan i våras har han också arbetat i ett samarbetsprojekt mellan SOK och Svenska Golfförbundet för att bättre förstå och förbättra elitgolfares prestation och träning via dataanalys.

   – Jag tror att arbetet som vi har gjort för golf kan översättas till många andra olympiska idrotter. Förståelse för statistik kan bidra till bättre underlag i beslutsprocesser som gäller såväl tävlingsstrategi, träningsplanering och urval, förklarar Anton.

   Samarbete mellan Högskolan och SOK

   Anton Kalén blir en del av SOK:s resursteam och kommer att dela sin arbetstid mellan SOK och Högskolan i Skövde, vilka tidigare under året ingick ett långsiktigt samarbetsavtal.

   SOK:s forskning- och utvecklingschef H-C Holmberg tror mycket på att utveckla forskningsområdet som kallas Sports Analytics:

   – Det är ett mycket intressant utvecklingsområde. Högskolan i Skövde ligger i framkant och vill med sin kompetens inom datavetenskap och nya möjligheter i samspel med SOK:s kunskap och närhet till internationell toppidrott satsa betydande resurser på området. Anton kommer med sin spetskompetens i detta att få en nyckelroll nationellt både inom forskning och tillämpning, säger Holmberg.

   Fokus på prestationsutveckling

   SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo menar att SOK:s arbete för idrottarna, tränarna och förbunden framöver kommer att kräva alltmer evidensbaserade metoder, bättre analyser och nya angreppssätt för prestationsutveckling.

   – Ökat fokus på prestationsutveckling är viktig inför framtiden och den internationella konkurrensen. För att öka kompetensen avseende prestationsanalys så förstärker vi nu vår sportavdelning med en specialist, Anton Kalén, en viktig rekrytering som kommer att höja vår kapacitet för faktabaserat utvecklingsstöd till idrotten.

   Läs mer om samarbetet

   Ett första steg mot fler olympiska guld - 6 februari 2021
   Avancerad dataanalys utvecklar svensk golf - 23 april 2021

   Kontakt

   Post doc i informationsteknologi

   Anton Kalén

   Institutionen för informationsteknologi

   Publicerad: 2021-11-03
   Senast ändrad: 2021-11-03
   Sidansvarig: webmaster@his.se