Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Holländaren som blev expert på svensk krisberedskap

      Publicerad 23 mars 2023

      Kärleken förde honom till Sverige och sedan 2005 arbetar han på Högskolan i Skövde. Nu är holländaren en av landets främsta experter på krisberedskap. Han samarbetar med MSB, har hållit föredrag i riksdagen och förekommer ofta i media. Möt Joeri van Laere, biträdande professor i informationsteknologi.

      Joeri van Laere

      När Joeri van Laere under studietiden i Holland träffade sin blivande fru stod det snabbt klart att det var en framtid i Sverige som gällde.

      – Min fru har delvis vuxit upp i Sverige och ville tillbaka. Det var ett rakt besked som jag fick tidigt av henne.

      Joeri är i grunden organisationsvetare och läste Management Science, men disputerade i informatik vid Delft University of Technology. I sitt arbete fokuserade han på hur IT kan stötta verksamheten ur ett organisationsperspektiv. I arbetet med avhandlingen tillbringade Joeri därför en del tid hos poliskåren i Amsterdam för att undersöka hur myndighetens personal skulle kunna utöva polisarbete med ny teknologi. Därefter hade han en tjänst som lektor i Communication Science vid Wageningen University innan familjen flyttade till Sverige.

      – 2004 fick min fru jobb som läkare på vårdcentralen i Skara och vi flyttade till Skara. Jag var då helt inriktad på att söka jobb vid Göteborgs universitet och hade faktiskt ingen aning om att Högskolan i Skövde fanns.

      Pluggade svenska och hittade rätt lärosäte

      Den första tiden i Sverige ägnade sig Joeri åt språkstudier på Lärcenter i Falköping. Under drygt tre månader pluggade han svenska på heltid.

      – Att som 30-åring sätta sig i skolbänken och lära sig ett nytt språk var tufft. Visserligen hade vi varit i Sverige en del och jag förstod lite svenska, men att tala själv var svårt. Självklart hade jag bra hjälp av min fru som kunde rätta mitt uttal, men sen även av barnen som lärde sig svenska fort. Under den här tiden fick jag kännedom om Högskolan och att det dessutom fanns forskning inom mitt ämnesområde. Jag träffade professorerna och det ledde fram till en projektanställning, som blev en visstidsanställning som sen blev en fast anställning. Det var verkligen härligt att komma rätt.

      Forskningsprojekt om krisövning

      På Högskolan fick Joeri först en tjänst som post doc och kunde fortsätta forska i Sverige. Tillsammans med professor Benkt Wangler sökte han medel från Krisberedskapsmyndigheten, numera Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, (MSB) till ett forskningsprojekt om kommuner och krisövning. Genom praktiska övningar skulle Joeri och hans forskarkollegor lära kommuner hur de skulle agera i kris och arbeta med krisledning.

      – Jag var väldigt motiverad att lära mig språket fort för när jag skulle ut i verksamheter och prata med folk ville jag kunna prata svenska med dem. Under 2006–2013 besökte vi alla kommuner i Skaraborg och genomförde krisövningar i form av rollspel.

      Forskningen åt MSB ledde till en rad andra projekt inom krisberedskap. Bland annat ”Virtuell simulering för träning av räddningstjänsten” och forskningsprojektet ”Om betalsystemen kraschar” har fått stor uppmärksamhet.

      – Det får stora konsekvenser om den samhällskritiska infrastrukturen inte fungerar. Fungerar inte betalsystem kan vi inte tanka våra bilar, inte åka till butiken och där kan vi kunder inte heller betala våra varor, precis som transporterna inte kan komma med varor. Det är viktigt att se varandras problem och få större insikt. Vi har besökt länsstyrelser från norr till söder och genom ett diskussionsspel gett en större helhetsförståelse för krisberedskap mellan olika aktörer.

      Joeri van Laere har medverkar ofta i olika medier, både i riksmedia och lokalmedia, för att svara på frågor om krisberedskap och vad som händer när betalningssystem kraschar.

      – Det är ett ämne som ligger nära folks vardag och det har hänt saker i samhället som exempelvis att Coops kassasystem slogs ut genom en IT-attack.

      Viktigt att säga ja

      Som forskare menar Joeri att är en viktig del av jobbet att medverka i media och att det gynnar Högskolan.

      – Jag säger ja varje gång jag får frågor om medverkan i media och särskilt radion tycker jag är ett spännande medium. Men jag kommer ihåg när jag skulle vara med i tv-programmet Gokväll, så hade jag som holländare faktiskt inte riktigt koll på hur stort det var. Det förstod jag genom kollegor och givetvis med den uppmärksamhet som blev efteråt.

      Joeri van Laere har också anlitats som expert av Sveriges riksdag.

      – Vår forskning har på ett konkret sätt synliggjort för myndigheter, butiker och medborgare vilka konsekvenser som uppstår när vi inte kan betala för livsnödvändiga förnödenheter.

      Du är en av Sveriges främsta experter på svensk krisberedskap och är från Holland. Hur känns det?

      – För det första finns det många andra experter, men det är klart att för mig personligen har det varit berikande att ha en holländsk bakgrund på det sätt att jag lärt känna två samhällen. Jag kan plocka saker från båda och det kan ha bidragit till ett större perspektiv.

      Sedan i höstas pågår ett nytt forskningsprojekt på Högskolan ”Förberedd att formulera målet”, som ska stärka Sveriges beredskap. Projektet finansieras av MSB och syftet är att träna näringsliv, frivilligorganisationer, försvar och myndigheter i att sätta gemensamma mål för olika tänkbara kriser. Det är ett samarbete mellan Institutionen för Handel och företagande, IHF och informationsteknologi, IIT. Och med sin bakgrund som organisationsvetare står Joeri faktiskt lite med ett ben i varje.

      – Vi har så nära till varandra här på Högskolan, det är enkelt och roligt att hitta samarbeten. Högskolan överlag är en spännande miljö och jag trivs väldigt bra här. Det är en enorm förmån att få vara forskare.

      Läs mer om forskningsprojektet:
      Förberedd att formulera målet - Högskolan i Skövde (his.se)

      Kontakt

      Professor i informationsteknologi

      Publicerad: 2023-03-23
      Senast ändrad: 2023-03-23
      Sidansvarig: webmaster@his.se