Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Motiverande samtal stärker vår personal”

      Publicerad 24 maj 2022

      Elevhälsan i Skövde kommun tar hjälp av experter inom kognitiv neurovetenskap vid Högskolan i Skövde för att kompetensutveckla och stärka sin personal i att ha ett hälsofrämjande och styrkefokuserande perspektiv i samtal. – Vi är otroligt nöjda med resultatet, säger Mona Tolonen, enhetschef vid elevhälsan i Skövde kommun.

      Sedan 2016 har barn och elevhälsan vid Skövde kommun valt att kompetensutveckla sin personal med hjälp av uppdragsutbildning från Högskolan i Skövde. Det har rört sig både om grundläggande utbildning, påfyllnadsutbildning och fördjupad utbildning med högskolepoäng inom området styrkefokuserade motiverande samtal inklusive empati och etik. I höst kommer man liksom tidigare år att erbjuda sin personal så kallade styrkefokuserade, motiverande samtal.

      Personal får likvärdig kunskap

      Barn och elevhälsan i Skövde kommun har idag 75 medarbetare, och deras mål är att all personal ska ha så likvärdig kunskap som möjligt när det handlar om att möta elever, lärare eller vårdnadshavare.

      – Det samarbete vi har med Högskolan fungerar mycket bra, vi har fått utbildningar till vår personal av hög kvalitet, skräddarsydda efter våra behov och med mycket rådgivning på vägen. Vi har samskapat uppdragsutbildningarna i dialog för att de ska vara så främjande och stärkande som möjligt för vår personal, och vi är otroligt nöjda med resultatet, säger Mona Tolonen.

      Skövde kommun tycker att det är viktigt att samarbeta med Högskolan i Skövde, dels för att främja samverkan mellan aktörer i regionen och dels för att man har goda erfarenheter av att arbeta tillsammans sedan tidigare. Bland annat har man erbjudit personal att delta i processer i tillämpad positiv psykologi på sin friskvårdstimma.

      – Med hjälp av tillämpad positiv psykologi har vi kunnat arbeta förebyggande och hälsofrämjande, och flera i personalen har uppskattat det väldigt mycket, säger Mona Tolonen, enhetschef vid barn- och elevhälsan vid Skövde kommun.

      Stärker motivationen till förändring

      Styrkefokuserade, motiverande samtal, är en samarbetsinriktad samtalsstil som syftar till att lyfta fram och stärka en persons egen motivation till förändring. Denna samtalsmetod används inom tillämpad positiv psykologi.

      – När det gäller tillämpad positiv psykologi ser vi hur det stärker individens välbefinnande och därmed påverkas även individens omgivning positivt. Det vill säga, när man mår bättre ger det även positiv effekt på arbetsplatsen. Och efter en pandemi är det ett bra verktyg att investera i för att stärka upp en arbetsplats i grunden, säger Monica Bergman, adjunkt vid Högskolan i Skövde.

      På Högskolan ser man flera synergieffekter med den nära samverkan man har med Skövde kommun. Bland annat har man vidareutvecklat programmet kognitiv neurovetenskap – tillämpad positiv psykologi för att se till att studenterna har rätt verktyg med sig ut i arbetslivet. Samverkan ger även tillgång till ett viktigt arbetsmarknadsperspektiv.

      – Ett konkret exempel är att vi efter input från Skövde kommun har plockat in socialrätt i våra program, då det krävs kunskap i socialrätt för att kunna arbeta som skolkurator efter studierna. På så sätt anpassar vi utbildningarna efter den kunskap som efterfrågas och våra studenter blir attraktiva på arbetsmarknaden, säger Monica Bergman.

      Barn och elevhälsan vid Skövde kommun

      Barn och elevhälsan vid Skövde kommun har som uppdrag att stödja elevers utveckling mot utbildningens mål. Stödet omfattar medicinska, psykosociala och pedagogiska frågeställningar. Hos elevhälsan kan man som elev få råd, stöd eller vägledning i det mesta som rör studie- och livssituationen.

      Intresserad av uppdragsutbildningen?

      Läs också: Uppdragsutbildning – Styrkefokuserade motiverande samtal

      Kontakt

      Adjunkt i kognitiv neurovetenskap

      Publicerad: 2022-05-24
      Senast ändrad: 2022-05-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se