Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Systemvetenskap hjälpte Sadaf att hitta sitt drömyrke

   Publicerad 25 januari 2022

   Sadaf AL-Haddad var intresserad av psykologi, och kunde inget om IT. På sin brors inrådan sökte hon ändå till programmet Systemvetenskap på Högskolan i Skövde och hamnade helt rätt. – Om du inte vet exakt vad du är intresserad av, men du är intresserad av data, programmering eller projektledning, då är Systemvetenskap perfekt, säger hon. Idag har hon sin drömroll – som konsultchef på ett företag som jobbar med digitalisering och IT.

   Sadaf AL-Haddad växte upp i den lilla västgötska orten Tidaholm, ungefär tre mil från Skövde. Hon läste ekonomi på gymnasiet och visste att hon ville läsa vidare, men inte inom vad.

   – Min bror är inom IT-branschen och driver eget. Han sa ”Pluggar du något inom IT kommer du definitivt tacka mig en dag”.

   Just då tänkte hon att det enda hon kunde inom IT var att starta en dator, men hörde sig för med släkt och vänner. Någon rekommenderade Systemvetenskap i Skövde och Sadaf chansade. Högskolan i Skövde låg dessutom inom rimligt pendlingsavstånd från Tidaholm, så Sadaf valde att bo kvar hemma och inte ta några studielån.

   – Det var ett ypperligt sätt att spara pengar. Studentlivet blir inte detsamma, men du kan fortfarande vara med på alla aktiviteter som är på campus. Jag tyckte det funkade jättebra.

   Fastnade för Business Intelligence

   Det Sadaf fastnade för mest under utbildningen var Business Intelligence (BI). Det var något med att kunna se siffror i grafer och kunna visualisera data.

   – Jag har alltid varit intresserad av färg och form – fast jättedålig på att måla – men just BI har det här med att kunna översätta företagsinformation på ett väldigt enkelt sätt. Det var superhäftigt. Det har mycket med färg och form att göra, användarvänlighet. Så att människorna i organisationen förstår informationen som presenteras.

   Var det något med utbildningen som överraskade dig?

   – Allt överraskade mig! Men det jag blev mest överraskad av var kurserna där vi läste om hur IT och organisation hör samman och hur viktigt det är att organisationer hänger med i IT-utvecklingen. Det är så stora förändringar som sker i en organisation hela tiden. Det var jättespännande och intressant. Det trodde jag inte att utbildningen skulle ge mig.

   Har hittat sin drömtjänst

   När det var dags för examensarbete hittade Sadaf ett företag som var ledande inom BI i Göteborg.

   – Hos dem undersökte jag vad användare anser vara en användarvänlig dashboard. Jag intervjuade olika människor i företagsvärlden om det och tog fram en modell utifrån vad de hade sagt och vad olika studier säger. Vi delade ut modellen till kunder under tiden jag var där och jag vet att den nu används av flera organisationer.

   Idag jobbar hon som konsultchef på ett verksamhets- och IT-konsultbolag med drygt 400 anställda och med kontor på flera orter i Sverige. Där är hon konsulternas närmsta chef och stöttar dem i deras arbete och utveckling framåt.

   – Nu har jag min drömroll! Det är sinnessjukt. Och varje dag är olik den förra.

   Poddar om data och IT

   För två år sedan startade Sadaf en egen podcast, ”Analytics för alla”. Podden kan vem som helst lyssna på för att förstå och intressera sig för tech och data, men hon riktar sig främst till unga tjejer.

   – Fortfarande ser jag att det är väldigt få tjejer som är intresserade av data och IT och jag vill visa att det är jättekul och inte alls så nördigt som samhället får det att framstå. Jag försöker visa vad man kan jobba med genom att exempelvis förklara hur Netflix kan veta vad just jag tycker är kul att titta på. Det är något som berör så många idag.

   Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa Systemvetenskap?

   – Är du intresserad av att hitta din väg men vet inte vart du vill – då tycker jag att Systemvetenskap är ett superbra program. Under stor del av utbildningen visste jag inte vad jag ville jobba med efteråt, men när jag läste BI fastnade jag verkligen för det. Alla mina kursare tog olika steg efteråt. Systemvetenskap är en utbildning där du skrapar på ytan i många olika områden. När du hittat det du gillar kan du djupdyka i det.

   – Om du är osäker på vad du vill läsa – testa hellre än att strunta i att söka till utbildningen. Den här utbildningen överraskade mig så mycket. Jag trodde inte jag skulle jobba med det här idag. Jag trodde jag skulle bli psykolog! Våga hellre, än att tro att det kanske inte är någonting för dig.

   Läs mer om programmet Systemvetenskap.

   Publicerad: 2022-01-25
   Senast ändrad: 2022-01-25
   Sidansvarig: webmaster@his.se