Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Johan har studieuppehåll för att analysera prover på Unilabs

      Publicerad 7 februari 2022

      På Unilabs på Skaraborgs Sjukhus i Skövde går maskinerna dygnet runt. Här analyseras tusentals covidtester vid sidan av en stor mängd andra prover. Johan Bergholm har gjort ett uppehåll i studierna på masterprogrammet i Molekylär bioteknik för att jobba på laboratoriet. – Jag är nöjd med att kunna hjälpa till under pandemin och jag har verkligen nytta av min utbildning.

      Göteborgaren Johan Bergholm har alltid varit intresserad av biologi och när det var dags för högskoleutbildning sökte han programmet Molekylär biodesign vid Högskolan i Skövde. Efter kandidatexamen ville han läsa vidare och siktade på en masterexamen i Molekylär bioteknik. Under en stor del av sin studietid har han jobbat extra, men han har nu ett studieuppehåll för att kunna jobba heltid på labbet.

      – Ett halvår in på min masterutbildning kom första vågen, och då började jag jobba, men då var det på Sahlgrenska. Jag hade tidigare jobbat som sommarvikarie på avdelningen, så jag tog över de analyserna jag kunde sen tidigare, så att ordinarie personal kunde koncentrera sig på valideringen av de nya coronatesterna som kom under våren 2020.

      Johan återupptog sin masterutbildning under hösten, men fick snart ta på sig labbrocken igen och arbetade parallellt med studierna.

      – Ja, några gamla klasskamrater från kandidatutbildningen kontaktade mig om att det behövdes hjälp på Unilabs. Under vintern och våren 2021 jobbade jag nattskift på Unilabs laboratorium här i Skövde.

      Samma metoder som under utbildningen

      Under sommaren fick han sen lära sig blodanalyser och hade fokus på det. Han har bland annat jobbat med genetik, specifikt genotyping, för att kunna se om patienter bär anlag för olika genetiska sjukdomar. Med hjälp av dessa tester kan man även till exempel se om en person riskerar att få en negativ reaktion av vissa läkemedel, eller om en viss sjukdomsbild är orsakad av genetiska förändringar i patientens benmärg.

      – Det är som sagt många prover, vid sidan av alla covidtesterna, som ska analyseras på ett labb. Många covidtester analyseras dagtid för man måste ju få snabba besked inom exempelvis sjukvården för att veta att patienter och personal inte är smittade. Jag jobbar mest med humangenetik nu och maskiner som används i vissa steg av mina analyser brukas också i coronadiagnostiken, vilket gör att jag jobbar kväll. Det finns få labb som är gjorda för att klara av den provbelastning vi har, så det utförs analyser dygnet runt.

      Johan konstaterar att det även är en stor fördel att han får den här erfarenheten.

      – Under utbildningen utförde vi i stort sett samma metoder som görs i labbet. Har du kunskapen att utföra en form av PCR, så har du kunskapen att utföra andra. Det enda som egentligen skiljer sig mellan analyserna är uppbyggnaden av vissa beståndsdelar, så kallade primers och markörer, som används i analyserna. qPCR, även kallat kvantitativ PCR, är en av de metoder vi lärde oss och utförde på Högskolan, och det är vad som används för att analysera coronaprover. Jag använder också qPCR när jag jobbar med genetiken. Även om metoderna på labbet delar en viss liket med dem på Högskolan, så är detta inte längre praktik.

      Pandemin är här och nu

      Sedan i december arbetar Johan heltid och under vårterminen har han valt att göra ytterligare ett studieuppehåll från masterprogrammet.

      – Det är lättare att lägga studierna på is ytterligare en termin, än att blunda för den situation vi är i. Självklart vill jag avsluta min utbildning, men jag känner att om man kan hjälpa till, så ska man hjälpa till. Pandemin är nu och det är nu jag verkligen behövs. Det här jobbet passar mig som handen i handsken med tanke på min utbildning och självklart vill jag hjälpa till, konstaterar han.

      Läs mer om utbildningarna:

      Publicerad: 2022-02-07
      Senast ändrad: 2022-02-07
      Sidansvarig: webmaster@his.se