Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Generella kognitiva tester fungerar inte för att välja ut idrottstalanger

      Publicerad 20 juni 2022

      Vilka typer av kognitiva färdigheter är viktiga för idrottares prestation? En nypublicerad stor forskningsöversikt visar att generella kognitiva funktioner spelar en betydligt mindre roll än idrottsspecifik beslutsfattningsförmåga.

      – Detta motsäger de budskap som framförts i media de senaste åren att tester av generella exekutiva funktioner utan idrottskoppling kan användas för att skilja på bättre och sämre idrottare och förutse vem som kommer att bli elitidrottare, säger Anton Kalén, postdoktor i Högskolan i Skövde.

      Totalt har resultaten från 142 enskilda studier slagits ihop i en metaanalys för att ge den bredaste jämförelsen av hur olika typer av kognitiva funktioner och färdigheter skiljer sig mellan bättre och sämre idrottare. Totalt inkluderas tester av 8 860 idrottare från 39 olika sporter, varav 3 135 fotbollsspelare, i sammanställningen.

      Även om bättre idrottare som grupp var bättre på alla typer av kognitiva tester, var skillnaderna i generella, icke-idrottsspecifika tester för små för att kunna skilja idrottare åt på individnivå. I sex av tio fall förväntas bättre idrottare prestera bättre på icke-idrottsspecifika kognitiva tester än sämre idrottare, vilket är marginellt bättre än slumpen. I jämförelse förväntas bättre idrottare prestera bättre på idrottsspecifika beslutsfattningstester åtta gånger av tio. Resultaten var likvärdiga både för barn, ungdomar och vuxna.

      Anton Kalén

      Anton Kalén, postdoktor i Högskolan i Skövde.

      Svagt stöd för kognitiva tester utan idrottskoppling

      Studien är resultat av ett samarbete mellan forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad och Högskolan i Skövde, tillsammans med en grupp av internationellt ledande forskare. Den är publicerad i den ansedda tidskriften Psychological Bulletin.

      Studiens resultat har även praktiska följder för personer som arbetar med idrott och talangutveckling:

      – Det finns tyvärr gott om produkter som marknadsförs mot klubbar och förbund med löfte att hitta genvägar till att tidigt identifiera talanger inom idrott. Vissa av dessa produkter lyfter fram olika typer av generella kognitiva tester utan idrottskoppling. Tittar man på den samlade forskningen, som vi nu gjort, så finns ett svagt, om något, stöd för att dessa tester har något värde. Däremot verkar tester och förmågor som är tydligt idrottsspecifika vara desto viktigare för prestation, säger Magnus Lindwall, professor på GIH.

      Läs studien i Psychological Bulletin

      Kontakt

      Post doc i informationsteknologi

      Anton Kalén

      Institutionen för informationsteknologi

      Publicerad: 2022-06-20
      Senast ändrad: 2022-06-20
      Sidansvarig: webmaster@his.se