Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Deborah får mångfaldsstipendium för spel till kvinnor med autism

   Publicerad 17 maj 2023

   Högskolan i Skövde delar årligen ut ett mångfaldsstipendium. I år tilldelas studenten Deborah Carlander stipendiet för sitt examensarbete Stimma lugnt - Ångestreducering via spel för kvinnor med autism.

   Årets stipendiat är Deborah Carlander som i sitt examensarbete på programmet Dataspelsutveckling – design, utvecklade ett mobilspel. Deborah konstaterar att personer med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF-diagnoser) spelar dubbelt så mycket som andra och att hon såg både behov och möjligheter med att ta fram ett spel som kan ha en ångestreducerande effekt. Hon talar också om att avstigmatisera spelandet i sig och lyfter att spel har en stor betydelse för många personer med NPF-diagnoser.

   Lättillgängligt spel där andningsövningar ingår

   Deborah valde att göra ett mobilspel för att det ska vara ett lättillgängligt spel för målgruppen. Mobilspelet innehåller olika banor som körs på tid och emellanåt kommer det upp andningsövningar. Övningarna har sin grund i kognitiv beteendeterapi, KBT och syftet är att spelet ska minska ångest hos kvinnor med autism, att spelet ska hjälpa till att bryta tankar och minska ångesten. Hon utvecklade spelet utifrån olika forskningsexempel och intervju med en psykolog. Därefter genomförde hon en kvalitativ undersökning där personer från målgruppen fick validera upplevelsen i spelet. 

   – Under mitt arbete, när jag läste in mig på området, insåg jag att det finns väldigt lite forskning om kvinnor med autism över lag och att det är en grupp i samhället som sällan uppmärksammas. Att jag nu får stipendiet känns väldigt kul. Jag ser det dels som en eloge för mitt hårda arbete, dels betyder det också mycket att man belyser ämnet och att andra tycker det här är viktigt, säger Deborah Carlander.

   Deborah har fortsatt sina studier på Högskolan i Skövde och läser nu andra terminen på det tvååriga masterprogrammet Spelutveckling. Efter utbildningen är tanken att antingen arbeta med spelutveckling eller att forska.

   Delas ut på avslutningshögtiden

   Priset kommer att delas ut i samband med Högskolans avslutningshögtid den 17 maj. Högskolan i Skövdes mångfaldsstipendium har delats ut sedan 2007 och tilldelas en eller flera studenter som skrivit ett examensarbete som särskilt utmärker sig inom temat mångfald.  Utskottet för lika villkor står bakom valet av uppsats och stipendiet bedöms utifrån tre olika aspekter. Det ska vara originellt och nyskapande, ämnet ska vara aktuellt och spegla samhällsutvecklingen samt att ämnet ska vara angeläget och innebära nytta för flera.

   Motiveringen

   Från en kvalitativ undersökning har Deborah på ett originellt och nyskapande sätt utvecklat en spelartefakt i form av ett mobilspel. I mobilspelet finns andningsövningar och mekaniker från kognitiv beteendeterapi, KBT. Spelet visar på ångestreducerande effekter för kvinnor med högfungerande autism.

   Deborahs uppsats belyser ett mycket aktuellt ämne som speglar aktuell forskning och en samhällsutveckling som visar att kvinnor med autism har en ökad risk för psykisk ohälsa. Erfarenheten från vården visar att det ofta är svårt att upptäcka autism hos flickor och kvinnor.

   De resultat som presenteras i uppsatsen visar att arbetet är angeläget och innebär nytta för fler då det finns ett behov av att hitta nya verktyg för målgruppen.

   Deborah Carlanders uppsats:
   Stimma lugnt : Ångestreducering via spel för kvinnor med autism (diva-portal.org)

   Publicerad: 2023-05-17
   Senast ändrad: 2023-05-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se