Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Nyttiggörande av forskning kan rädda liv

      Publicerad 14 januari 2021

      Högskolan i Skövde arbetar med att nyttiggöra sin forskning på olika sätt för det omgivande samhället. Anna-Karin Pernestig, som forskar på tidigare och snabbare diagnosticering av sepsis, har genom validering tagit sin forskning ett steg närmre att bli ett kliniskt beslutsstödsystem som skulle kunna användas i akutsjukvården.

      Genom att tidigare kunna diagnosticera blodförgiftning, eller sepsis som det också heter, har forskaren Anna-Karin Pernestig och hennes kollegor vid Högskolan i Skövde tagit fram det man hoppas ska bli ett kliniskt beslutsstödsystem som de kallar SepsIT®. Det rör sig om digital diagnostik som ger läkaren på akuten ett tidigare och snabbare svar på om patienten har en allvarlig bakterieinfektion som kan leda till sepsis.

      – Genom att ha tillgång till digital diagnostik direkt på akuten kommer läkaren kunna minska tiden för att säkerställa en diagnos och därmed rädda fler liv. Det känns oerhört viktigt för oss som forskare att kunna skapa viktig och konkret samhällsnytta, säger Anna-Karin Pernestig.

      Systemet i SepsIT® är uppbyggt av ett antal mätningar av olika biomarkörer som sedan hanteras matematiskt (så kallad datamining). Dels ingår vitala parametrar som alltid mäts på akuten som exempelvis blodtryck, kroppstemperatur med mera. Sen tillkommer information om de biomarkörer i patientens blod som man forskar om på Högskolan i Skövde (det rör sig om proteiner och mikroRNA). Genom datamining av denna multimarkörpanel kan sedan ett beslutsstöd ges till läkaren. Detta beslutsstöd kan ge indikationer om det är en sepsis som patienten drabbats av.

      Högskolan i Skövdes första egna varumärke

      Ett steg på vägen från forskningsresultat till samhällsnytta är att nyttiggöra sin forskning. Validering är ett verktyg för detta. Genom validering kan man att testa ett forskningsresultats potential innan man skapar konkret samhällsnytta eller tillväxt i form av en produkt, till exempel. Christine Mulder, innovationsrådgivare på Avdelningen för forskningsstöd, samverkan och innovation (AFSI), har stöttat forskarna inom SepsIT® med valideringen av forskningsresultatet.

      – I det här projektet så handlade valideringen framförallt om kunskap om immateriella rättigheter, det vill säga att se över vem som äger vilka tillgångar och en granskning av hur ny den här typen av innovation faktiskt är i världen. Det vi har gjort mer konkret är att etablera och varumärkesskydda SepsIT ®, som faktiskt är det första varumärke som är sprunget ur nyttiggörandet av forskning från Högskolan i Skövde, säger Christine Mulder.

      Lyssna på Anna-Karin Pernestig och Helena Enroth från Unilabs, när de berättar mer om arbetet med framtida diagnostik av Sepsis. 

      Kontakt

      Innovationsrådgivare

      Lektor i biovetenskap

      Publicerad: 2021-01-14
      Senast ändrad: 2021-01-14
      Sidansvarig: webmaster@his.se